Mestverwerkingscapaciteit in 2016 groter dan geschat
In 2017 verwachten de verwerkers 2017 40,3 miljoen kilo fosfaat te verwerken. Wordt daar de export van onbehandelde mest en champost bij opgeteld dan ligt de totale hoeveelheid op 55,2 miljoen kilo fosfaat. Momenteel zit er voor 2018 nog een extra verwerkingscapaciteit van 9.7 miljoen kilo fosfaat in de pijplijn. Deze extra capaciteit komt van projecten die zich nog in de financierings- of bouwfase bevinden, dus betreft dit slechts een voorspellende waarde.
Deze cijfers zijn afkomstig van de landelijke inventarisatie van de mestverwerkingscapaciteit. Deze werd voor het vijfde achtereenvolgende jaar gemaakt door het Projectbureau Lokale Mestverwerking en Bureau Mest Afzet.
Groei
De groei zit vooral in de productie van hoogwaardige mestkorrels. Ook richten verwerkers zich meer op de complete verwerking van mest, inclusief dunne fractie. Verder maakt de regio Oost momenteel een inhaalslag in de capaciteit. Gemiddeld is er in de afgelopen vijf jaar jaarlijks 7 miljoen kilo meer fosfaat verwerkt. Ondanks de groei in verwerkingscapaciteit blijft er druk op de Nederlandse gebruiksruimte volgens Bureau Mest Afzet. Een Brabantse varkenshouder/mestverwerker uit Leende, die de gehygiëniseerde dikke fractie van zijn varkensmest 50/50 in Frankrijk en Duitsland afzet, bevestigde de druk op de markt. Hij vertelde de dat hij met zijn product steeds verder de grenzen over moet. Hij overweegt dan ook vanwege de kosten zijn dikke factie nog verder in te drogen tot 80 procent droge stof. Nu nog ligt dat bij hem op 25-30 procent.
Binnenlandse markt
Ook is niet in alle gevallen fosfaat de limiterende factor bij de afzet, maar bepaalt stikstof de hoeveelheid dierlijke mest die kan worden aangewend. Dunne mestfracties of producten blijven veelal in Nederland en die af te zetten volumes drukken op de binnenlandse markt.