Thema-avond Pig Business 20/9, Nederweert-Eind
Hygiënemaatregelen dragen bij aan de varkensgezondheid. Dat weet iedereen. Dick praat de bezoekers bij over wat hij deed en doet om hygiëne in zijn stal op een hoog niveau te handhaven. Zo zijn alle vloeren, roosters en wanden gecoat. Dat zorgt voor strakke, gladde oppervlakken die zich veel beter laten reinigen, ontvetten en desinfecteren. „Ik spuit de stal super schoon, dat werkt prettiger en het ruikt bij ons veel frisser en het werkt prettiger.” Betonporiën ontbreken. Daardoor droogt een stal na reiniging ook sneller op. Ook blijven de hokken veel droger. Hier mesten de varkens volgens Dick inderdaad achterin op de roosters.
Veranderingen
Bij Van Dijk leven ze een hygiëneprotocol strikt na. Dat betekent: frequent handen wassen; schoeisel wisselen; naald wisselen bij het volgende varken en niet zomaar in een ander hok stappen. En zo zijn er tal van zaken. „Uiteindelijk wordt dit een automatisme,” zegt Van Dijk. „En we zien resultaat. De vleesvarkens zijn veel gezonder dan eerder. Dat vermindert ook de noodzaak om in een hok te komen. Dus netto vallen de extra handelingen uiteindelijk best mee.” Opvallend is dat de salmonella-score op het bedrijf lager werd en de PIA-problemen verleden tijd zijn. Mede hierdoor verbeterde de groei en werd de voederconversie 0.2 lager. De varkens hoesten veel minder volgens Dick en ziet hij minder kreupelheid, veroorzaakt door dikke gewrichten.
Water aanzuren
Van Dijk paste zijn hygiënesluis aan met uitstekende voorzieningen. Ook zijn drinkwaterleidingen goed nagekeken. Die bleken toch behoorlijk vervuild. Ook werden pompen geïnstalleerd, waarmee een reinigingsmiddel gedoseerd kan worden. En andere pomp is bestemd voor het aanzuren van het drinkwater. Een zuur overigens met een samenstelling, die ook de darmgezondheid van de vleesvarkens beïnvloedt.
Vliegenmepper
Vliegen zal je opvallend weinig aantreffen in de afdelingen. Een gepland gebruik van madendood speelt daarin een rol. Van Dijk: „Dat gebeurt consequent en goed. Met de apparatuur die ik hiervoor aanschafte gaat dat ook gemakkelijk.” Zijn vrouw Delia, die de dagelijkse verzorging doet, vult lachend aan: En het functioneert „Soms heb ik in de stal de neiging om naar een vliegenmepper te grijpen als ik er één zie. Naast mensen zijn vliegen de bron die smetstoffen overbrengen van A naar B.” Want bij Van Dijk is de grootste zorg dat smetstoffen van de oudere varkens overgedragen worden op de jongere dieren.
Besmetting tijdens transport
Ze zeggen wel eens: „Als hygiënisch werken goed tussen je oren zit, kun je op vaccinaties en op antibiotica besparen. Van Dijk is hierin dus mede afhankelijk van zijn vaste vermeerderaar. Hoe deze zijn biggen houdt, vaccineert en aflevert wordt mede aangestuurd door dezelfde dierenarts. Vanwege zijn ‘HyCare’ kon Van Dijk feitelijk maar één eis stellen. Dat geldt het transport. “Eerder kwamen de biggen per open wagen. Dat is verleden tijd: ze worden nu geconditioneerd in een gesloten transport vervoerd! Dan staan ze ook onderweg niet bloot aan besmettingen.”
Het bedrijf van de gastspreker
Dick en Delia van Dijk houden naast hun melkveestapel circa 1.800 vleesvarkens op contractbasis. Zijn contractgever heeft nog meer stallen, die net als Dick het zogenoemde HyCare-concept toepassen. Dick was aanvankelijk een beetje sceptisch over het concept. Toch voerde hij in 2015 de veranderingen in de werkprocessen door in zijn vleesvarkensstal uit 2007/8. Hij verbeterde de hygiënemaatregelen drastisch.
Workshops: darmproblemen terugdringen
De workshops tijdens de thema-avond, ‘Gezondheid: darmproblemen terugdringen’, richten zich op (dis)functioneren van de darm als er sprake is van virus-, bacteriële of andere infecties, bijvoorbeeld worminfecties of amoeben. De experts van Trouw Nutrition, Elanco, Hipra Idt, Biologica en Boehringer Ingelheim werd gevraagd hierover groepsgewijs met varkenshouders in discussie gaan. Wat eraan te doen valt in het algemeen zal aan de orde komen, maar ook de specifieke oplossingen als het om voer of farmacie gaat. En natuurlijk op welke leeftijd, frequentie, diergroep en specifieke methoden of producten. En als er onderzoeksresultaten zijn, zullen de experts die zeker met u delen!
De avonden zijn vrij toegankelijk voor varkenshouders.