Denemarken wil plaatselijke verdoving door boer
Niet alleen in Nederland wordt gediscussieerd over beren en castratie. In Denemarken wil men af van onverdoofde castratie.
Volgens een persbericht van het Deense ministerie van Landbouw moet het dierenwelzijn rondom castratie verbeterd worden en de meest voor de hand liggende en betaalbare oplossing is de biggen plaatselijk te laten verdoven door de varkenshouders zelf.
Voorwaarde voor de varkenshouders is wel dat ze aan een opleiding deelnemen om een lokale verdoving te kunnen uitvoeren.
Weerstand dierenartsen
Ook de Duitse varkenshouderijsector en politiek hebben een soortgelijke voorstel gepresenteerd, maar net als in Duitsland stuit dit voorstel in Denenmarken op weerstand van de dierenartsen. Zij vinden dat dit werk is voor deskundigen en menen dat zelfs na een opleiding varkenshouders dit niet mogen doen. De kans op pijn, stress en verslechtering van het dierwelzijn zijn te groot.
Denemarken en Duitsland zien CO2-verdoving, zoals in Nederland door varkenshouders wordt uitgevoerd, niet als goed alternatief. Verdoven met bijvoorbeeld Isofluran zou wel een goede optie zijn, maar dat mag op dit moment alleen onder toezicht van de dierenarts.
Aanzienlijk duurder
Maar verdoving door dierenartsen is tevens aanzienlijk duurder. Zo berekende Wageningen Universiteit tien jaar geleden al dat als de lokale verdoving door de dierenarts toegediend moet worden de kosten van castratie met meer dan1 euro per beerbig stijgen.
Wanneer de varkenshouder zelf de verdoving mag toedienen, bedraagt deze stijging slechts 28 cent. Inmiddels zijn de bedragen natuurlijk verhoogd, maar plaatselijk verdoven door dierenartsen is voor varkenshouders te duur.