Geboortediarree: je oog kan de juiste diagnose niet stellen!
De - liefst - vier workshops deze avond volgden na een presentatie van ‘HyCare’-varkenshouder Dick van Dijk over de hygiëne in zijn varkensstal. Hygiëne is een belangrijke, algemene factor als het om (darm)gezondheid gaat. In groepjes van vijftien spitten de deelnemers het onderwerp van deze avond uit. De presentaties waren interactief en - heel opvallend - kwam ‘het hanteren van naald en vaccin’ nauwelijks aan de orde.
Goede diagnose essentieel
Peter van der Wolf van IDT Biologika liet in zijn workshop ‘Geboortediarree en slingerziekte’ zien hoe essentieel een goede diagnose is. Dat geldt zowel het ziektebeeld van geboortediarree als slingerziekte. Peter sprak over hoe je slingerziekte (oedeemprobleem, geen koorts) goed kunt onderscheiden van hersenvliesontsteking (streptokokken, nekkramp, wel koorts.) Bij geboortediarree meldde hij dat verkleumen en onvoldoende biest de eerste factoren blijven die je moet checken. En dan volgt een rijtje aan mogelijke infecties, zoals de verschillende E-coli types, de Clostridium perfringens types A/C, het Rotavirus, het PED-virus, Mycotoxinen en de in Nederland nog weinig voorkomende Enterococcus hirea. „Je moet al die mogelijkheden als de schillen van een ui afpellen om bij de echte oorzaak te komen.”, betoogde Peter. „Het zijn de toxine-producerende varianten die de problematiek veroorzaken. Als er sprake is van geboortediarree moet je precies weten wat dat veroorzaakt. Anders raak je teleurgesteld over het resultaat van een behandeling.” Het blijkt dat IDT Biologika gratis ‘Smart kits’ aan dierenartsen verstrekt om de juiste diagnose te stellen, teneinde daarop de behandeling af te kunnen stemmen. De varkenshouders adviseerde hij: „Weeg je biggen, om te kijken of ze voldoende groeien; laat secties uitvoeren en vraag je dierenarts om die gratis kits te gebruiken, want een goede diagnose bij geboortediarree stel je niet met het blote oog. Het laboratoriumonderzoek dat IDT Biologika uitvoert met de ‘Smart kits’ is overigens ook kosteloos.”
Acute PIA: prestatie-gerelateerd
Boehringer Ingelheim ging in op ‘Alweer acute PIA'. Tijdens deze workshop stelde Martijn Steenaert zijn gehoor vragen over hun ervaringen met acute PIA. Dat is het probleem van ‘de infectie van gisteren, waarbij het varken morgen of nog eerder al dood in het hok ligt’. Voor de 70 kg komt het haast niet voor. ‘Heel vaak gaat het om het dikke varken, dat altijd vooraan staat met vreten en schrokt. Het dus prestatie-gerelateerd’, vond men. ‘De kwaliteit van het voer maakt uit,’ was een andere mening en ook de factor verse lucht kwam om de hoek kijken: ‘Meet eens de ammoniakconcentratie.’
Klinisch voorbereiding op speendiarree
Elanco meldde tijdens de workshop een 'Innovatieve aanpak van speendiarree' te hebben. Koen Kelderman sprak van een vaccin in de strijd tegen de toxine vormende E Coli- F4/F18, die feitelijk de schijterij kort na spenen veroorzaakt. De betreffende vaccinatie gebeurt een week voordat de klinische verschijnselen optreden en het geeft slechts kort bescherming, maar wel gedurende de perdiode dat de speeendiarree optreedt. De speendiarree lijkt onder meer door een niet optimaal speenproces steeds vaker voor te komen. De toxinen grijpen juist aan als in ontwikkelende darm nog veel melkvetten zitten en er te weinig gewenning is aan plantaardig voer. ‘Een verstoorde voedselstroom’ ika hier de dader van zijn. En ook daarin kun je oplossingen zoeken. Een varkenshouder sprak vol enthousiasme over het opnemen van bentoniet - een kleisoort – in zijn biggenvoersamenstelling, waardoor bij hem de problemen tot het verleden behoren.
Adaptatie van gelten
Annemarie Dirkzwager van Hipra nam vooral de factoren door die bijdragen aan darmproblemen in de eerste 70 dagen van het leven van een big. Dat deed ze op basis van een dertiental vragen. Hierdoor bleven de deelnemers goed bij de les. Ook hier werden biestopname, temperatuur als eerste mogelijk dader aangewezen bij darmproblemen „Meet de temperatuur eens, en zeker bij afwijkend liggedrag”, was Annemarie’s advies. Het apart zetten van de grootste biggen, om met split suckling de kleinere biggen hun kans op voldoende biest te geven werd ook met de bezoekers doorgenomen. Wat speendiarree betreft kwam men in de workshop tot de slotsom dat opname van voer belangrijk is. ‘Biggen moet je goed leren verteren, fermenteren eigenlijk.’
Aandacht was er ook voor de adaptie van gelten aan de zeugenstapel (bedrijfseigen mest, speekseltouwen e.a). “Gebruik in elk geval vers mestmateriaal”, zei ze. „Er zitten anders risico’s in dat echt gemene ziektekiemen, die zich sterk hebben kunnen vermeerderen je parten gaan spelen in de gezondheid. Annemarie presenteerde ook een mooi overzicht dat de beschermingsstatus van de verschillende worpnummers tegen bepaalde infecties liet zien. Dat maakte eens te meer zichtbaar, hoe belangrijk aandacht voor een goede adaptatie van gelten aan de bestaande ziektekiemen in een varkenshouderij is. Het farmaceutisch bedrijf waarvoor Annemarie werkt, is toegewijd aan onderzoek, de productie en het op de markt brengen van producten voor diergezondheid.
Zowel Hipra als Elanco werden in de loop van dit jaar zogenoemde kennispartners van Pig Business.