Weinig verrassingen in sobere landbouwbegroting
De belangrijkste wijzigingen tussen 2017 en 2018 in het kort:
- De BTW-landbouwregeling vervalt.
- De investeringsregeling duurzame stallen vervalt vanaf 2018. Dit jaar wordt daar nog 23 miljoen euro aan uitgegeven – maar dat bedrag is geflatteerd. Daar zit ook het geld bij dat de overheid heeft uitgetrokken voor de stoppersregeling melkveehouderij en het fosfaatreductieplan. Ter vergelijking: vorig jaar gaf de overheid 6,7 miljoen euro uit aan deze post.
- De regeling fijnstofmaatregelen vervalt ook. Dit jaar staat de post nog voor 2,7 miljoen euro op de begroting.
- Uitgaven voor het mestbeleid gaan van 2 miljoen euro dit jaar naar 480.000 euro volgend jaar. De jaren daarna is een bedrag rond de 1 miljoen geraamd.
- De uitgaven voor voedselveiligheid gaan daarentegen fors omhoog; van 8 miljoen euro in 2017 naar 19 miljoen in de komende jaren.
- Uitgaven voor kennisontwikkeling en agrarische innovatie gaan dan weer omlaag, van 80 miljoen euro dit jaar naar 65 miljoen euro in de volgende jaren.
De regering zelf laat in een persbericht weten in 2018 eenmalig 25 miljoen euro uit te trekken om de NVWA te versterken, en 6,2 miljoen euro aan landbouwonderwijs te besteden.
Geen verrassingen
Weinig mensen zullen erdoor verrast zijn; begrotingen kijken telkens een aantal jaren vooruit, en grosso modo waren deze bedragen voor 2018 en verder al in de begroting van vorig jaar te vinden. Het kabinet is al een half jaar demissionair, en zat daarvoor in een verkiezingskoorts – dat zijn niet de tijden om grote beleidswijzigingen door te voeren.
Daartegenover staat het feit dat er binnenkort een nieuwe regering en een nieuwe Minister van Landbouw komt. En met een nieuw kabinet komen wel grote verschuivingen in het beleid, en in het budget. Die nieuwe landbouwminister kan alvast een eerste amendement verwachten; Elbert Dijkgraaf heeft laten weten dat de BTW-landbouwregeling gehandhaafd moet blijven. Of, als die wordt afgeschaft, het geld (een besparing van 18 miljoen euro) moet terugvloeien naar de sector.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Collectie SPAARNESTAD PHOTO, NA, Anefo, Jo van Bilsen