Geslaagde thema-avond Pig Business in Nederweert-Eind
Varkenshouder Dick van Dijk beet deze thema-avond het spits af en vertelde over zijn preventieve insteek met betrekking tot (darm)gezondheid op zijn bedrijf in Woudenberg: hygiëne. Ook die aanpak kwam tijdens de workshops van onze themapartners regelmatig ter sprake als preventieve maatregel.
Workshop Hipra: Management van maag/darmproblemen bij biggen
Annemarie Dirkzwager van Hipra hield met behulp van een stemcomputer een zeer interactieve workshop over dit onderwerp. Ze nam de problemen bij biggen van 0 - 70 dagen onder de loep. Dat begint met de kraamstaldiarree. Daarbij haalde ze aan dat biggen zonder een darmflora geboren worden; dat maakt het belangrijk om dus darmproblemen te voorkomen. Volgens haar schort het nogal eens aan de temperatuur van het biggennest. Dat betitelde zij als een belangrijke oorzaak van kraamstaldiarree. „Bij grotere tomen zou je zelfs twee lampen moeten overwegen. Maar ga zeker met de ‘r’ in de maand eens rond met een infraroodthermometer was haar advies. En bij het frisse neuzensysteem denk aan het aanbrengen van een haarnetje om de pijp.”
Workshop Elanco: speendiarree
Koen Kelderman, Elanco, nam de groep tijdens de workshop mee in het hoe en wat rondom speendiarree. „Dat het niet alleen een voerprobleem is, werd in deze workshop snel duidelijk. Toch tast men in de praktijk nog vaak in het duister omtrent de redenen: is het wisseling van voer, te vroeg spenen, stress, of koude? Duidelijk is wel dat we steeds vaker speendiarree tegenkomen op de bedrijven. 5 tot 10 procent van de bedrijven heeft in meer of mindere mate last van deze ‘oude’ ziekte. Ook het gebruik van zinkoxide, veel toegepast in Denemarken, en Colistine naderen hun einddatum. Elanco meldde tijdens de workshop een 'innovatieve aanpak van speendiarree' te hebben. Koen Kelderman sprak van een nieuw vaccin in de strijd tegen de toxine vormende E Coli- F4/F18, die feitelijk de schijterij kort na spenen veroorzaakt. De betreffende vaccinatie gebeurt een week voordat de klinische verschijnselen optreden en het geeft slechts kort bescherming, maar wel gedurende de periode dat de speendiarree optreedt. Het vaccin kan zowel oraal met een pompje als via een drinkwaterbakje verstrekt worden. Via het drinkwatersysteem is geen optie.
Workshop Boehringer Ingelheim: Acute PIA
Ook tijdens deze workshop werden de bezoekers echt aan het werk gezet! Rutger Jansen ging aan de hand van stellingen en vragen met stemkastjes aan de slag. De rode draad in deze workshop: ‘Alweer acute PIA!’ Tijdens deze workshop kwam er een behoorlijke uitwisseling van ervaringen op gang over dit verschijnsel: wat is chronisch, wat is acuut? Jansen stond er bij stil of vaccinaties met het oog op acute PIA interessant zijn: wat is het break even point? „Bij Chronische PIA is dat duidelijker. Dan heb je te maken met een hogere VC en een lagere groei. Dat kost je veel meer dan jaarlijks de uitval van enkele dieren, zoals bij PIA. Dit zou 2-3 procent op jaarbasis bedragen.” Acute PIA werd volgens de workshopdeelnemers vooral gezien bij dieren vanaf 70 kg. Maar ook werd voor ‘vanaf 100 kg’ gestemd.
Workshop Trouw Nutrition: Vaste mest, gezonde vertering?
Workshopgastheren: Leendert Amersfoort en Bert Pappot gingen in op de ins- en outs van het maagdarmstelsel; de functies en de pH’s die wenselijk zijn. Duidelijk werd dat bacteriën in de zure omgeving van de maaginhoud afgedood worden. Grof of fijn gemalen producten hebben een andere invloed op de pH. Het lijkt een open deur, maar biggen zouden voor het spenen al geleerd moet hebben vast voer op te nemen. “Het streven zou 500 gram moeten zijn, ” aldus Amersfoort. Een laatste slide liet zien dat er enorme verschillen zitten tussen de opname van vast voer. Ook werd ingegaan op het gebruik van zinkoxide. Het zorgt voor een factor 10 minder bacteriën in de ingewanden van het big: „Maar het probleem komt terug. Het doodt niet alleen slechte maar ook goede bacteriën. In Denemarken zit inmiddels 80 procent van de biggen op zinkoxide.” Omdat het een zwaar metaal is, komt ook aan het gebruik van dit product een einde.