‘Regering verzweeg in 2002 omvang MPA-schandaal’
Volgens een Belgisch politierapport dat het nieuwsmedium vorig jaar in handen kreeg is de Europese wetgeving overtreden. Mogelijk zijn grote gevaren voor de volksgezondheid genegeerd. Er werden vijftigduizend varkens gedood, omdat zij via hun voer besmet zouden zijn met het hormoon MedroxyProgesteronAcetaat (MPA).
Vruchtbaarheid aantasten
Het gaat om omstreden hormoon. Het zou onder meer zitten in pillen van het farmaceutische bedrijf Wyeth. Volgens dat bedrijf kan het de vruchtbaarheid aantasten, schade toebrengen aan het ongeboren kind en serieuze gezondheidsschade veroorzaken bij voortgezette blootstelling. De varkens toonden afwijkingen na het eten van het besmette voer. De geboorte van biggen bleef uit vanwege een verstoorde hormoonhuishouding en de zeugen hadden vergrote eierstokken, met flinke cysten. De biggetjes werden uiteindelijk allemaal doodgeboren.
Niet alleen via varkens maar ook via limonade en ijsjes zijn besmette producten in de voedselketen terechtgekomen.
Waarschuwen
De Europese Commissie heeft Nederland hier destijds schriftelijk voor gewaarschuwd. De Tweede Kamer is hier echter uiteindelijk nooit over geïnformeerd en het zorgwekkende feit werd volgens het nieuwsmedium in de doofpot gestopt. Deze informatie is inhoudelijk niet geheel juist. De toenmalige minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij, L. J. Brinkhorst, informeerde met een Kamerbrief op 27 juni 2002 De Kamer. Hij maakte melding dat er in mei op een drietal varkensbedrijven in Noord-Brabant ernstige gezondheidsproblemen bij zeugen opgetreden ten gevolge van het omstreden hormoon.
Toch schrijft De Correspondent: „De angst voor onrust en voor economische schade was groter dan de wil zich aan de wet te houden en elk gezondheidsrisico uit te sluiten.”