Hygiëne aan karkassen in slachthuizen kan beter
Volgens de NVWA is meer aandacht voor het voorkomen van verontreiniging van karkassen tijdens het slachtproces en tijdens de eindcontrole noodzakelijk. Hanteren van een meer flexibele slachtsnelheid zou een bijdrage leveren aan minder verontreinigingen. „Een klein aantal grote slachthuizen scoort slecht op het gebied van hygiëne bij karkassen,” schrijft de NVWA. Welke dat zijn wordt niet bekend gemaakt: „De NVWA streeft ernaar om begin volgend jaar de bedrijfsnamen openbaar te maken in de naleefmonitor.” Wel zegt de voedselveiligheidswaakhond juist bij middelgrote en kleine slachthuizen een stijgende naleving te zien bij de hygiëne van karkassen.
Analyse van controlelijsten
Slachthuizen zijn sinds 2015 zelf verantwoordelijk voor het voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Daar waar dit niet gebeurt, neemt de NVWA enerzijds corrigerende maatregelen. Anderzijds maakt de organisatie rapporten van bevindingen op met als doel het bedrijf alsnog te laten voldoen. Inspecteurs van de NVWA kijken aan de hand van dagelijkse controlelijsten wat er wel en niet goed gaat tijdens het slachtproces. Daarbij beoordelen ze vooral risico-onderdelen als hygiënisch werken en dierenwelzijn. Uit analyse van controlelijsten ontstaat een duidelijk beeld van de naleving bij een slachthuis. Deze manier van werken is een onderdeel van het 'Plan van aanpak NVWA' uit 2014 en resulteert in een uniforme manier van toezicht op roodvleesslachthuizen.
Dierenwelzijn
Sinds 2015, de start van de nieuwe manier van toezicht, voerde de NVWA tienduizenden inspecties uit bij de betreffende slachthuizen. Uit de analyse blijkt dat de naleving is verbeterd en dat bedrijven vaker uit zichzelf voldoen aan wet- en regelgeving. Op het gebied van dierenwelzijn is de naleving op een behoorlijk hoog niveau.