Broers Elshof spreken over voeding op thema-avond
De afzet van het bedrijf van familie Elshof groeit in 2017 naar 120.000 vleesvarkens. De locaties zijn opgesplitst in vijf zelfstandige ondernemingen die qua in- en verkoop van voer en varkens als één onderneming functioneren. De ‘Elshof-zeugenhouderijen’ zijn grotendeels gesloten en mesten alle opgefokte biggen zelf af. Dat gebeurt zowel in eigen als in gehuurde stallen als in bedrijven met een bedrijfsleider en bedrijven waarmee nauw wordt samengewerkt. „We willen simpelweg zo efficiënt mogelijk kilo’s produceren tegen de laagst mogelijke kostprijs”, vertelt één van de broers. „Dat geldt zowel voor de biggen die we zelf opleggen, als voor onze vleesvarkens.”
Standaard voersystemen
Het blijkt dat de onderneming het voer al sinds jaar en dag van dezelfde leveranciers betrekt. Ze laten hun eigen voersamenstellingen produceren bij Forfarmers, met een eigen, onderhandelde prijs. Het voer voor de vleesvarkens bevat in elk geval een laag P-gehalte. Dat is vanwege de mestafzet die plaatsvindt bij akkerbouwers in de regio en op de eigen, circa 90 hectare landbouwgrond. Op een aantal locaties (Marum, Nieuw-Roden) wordt kaaswei via de nippel aan de vleesvarkens gevoerd. De zevenhonderd zeugen worden hier met een computergestuurde droogvoerinstallatie (CDI) gevoerd. De onderneming werkt zoveel mogelijk met dezelfde standaard voersystemen. Het aangekochte droogvoer wordt vanuit silo’s met een voerinstallatie in de bakken in de afdelingen van de vleesvarkens gedoseerd. De Elshoffen hebben ook ervaring met het Electronic Feeding System van Nedap. Dat werkt met individuele dierherkenning, tien voerstations, berigheidsdetectie en separatiestations.
Sturen op voerresultaat
Tijdens het gastsprekersgedeelte van de Pig Business thema-avond ‘Voeding’ vertellen de broers Edwin, Wilco en Corné hoe het voeren op ‘hun’ locatie gaat en welke verschillen ze zien. De gezamenlijke Elshof-doelstelling luidt ‘Een eigen afzet realiseren van gelijksoortige vleesvarkens via dezelfde structuren’. Vanaf 20.30 uur spreken experts van vier bedrijven uit de sector met de bezoekers over de mogelijkheden om te sturen op voerresultaat. De bedrijven die de workshops verzorgen, vindt u onderaan deze pagina. De avonden zijn vrij toegankelijk voor varkenshouders. Aanmelding via PigBusiness.nl.
Avondprogramma
19.15 - 19.30 uur: Inloop met koffie of thee
19.30 - 20.30 uur: Gastsprekers Wilco, Corné en Edwin Elshof
20.30 - 22.15 uur: Workshop ‘Sturen op voerresultaat’
22.15 - 24.00 uur: Barpraat met drankje en gehaktbal
Ga naar de website om u aan te melden voor de Thema-avond 'Voeding'