'Duurzame voedselproductie zonder landbouwhuisdieren onhaalbaar'
„De Nederlandse varkenshouderij heeft de laagste carbonfoodprint ter wereld.” Die uitlating deed Martin Scholten directeur Animal Sciences Group, Landbouw van Wageningen UR. Scholten hield tijdens de Clinic DanAvl 2017 het gezelschap van circa 200 varkenshouders voor: „Vee speelt een zeer belangrijke rol in onze voedingkringloop, maar varkenssector moet die boodschap veel beter uitdragen". Vee is volgens hem namelijk de oplossing voor het sluiten van dit kringloopsysteem. Varkens, kippen en rundvee heten niet voor niets landbouwhuisdieren: „En daarvan weten we dat ze vroeger al een belangrijke rol speelden in de kringloopsluiting van de toenmalige samenleving. Maar nu moet het anders gebeuren, slimmer.”
Eiwittransitie niet de oplossing
Over de eiwittransitie (meer voedingseiwitten uit plantaardig materiaal) zei Scholten: „Ik draai het om: we kunnen niet buiten vlees als essentiële eiwitbron. En ik ben van mening dat het varken zal daarin mondiaal een belangrijke rol zal blijven spelen.” Daarbij wordt het volgens de spreker wel belangrijk om ‘vergeten’, moeilijk ontsluitbare plantaardige eiwitbronnen in te gaan zetten voor dierlijke eiwitproductie. Ook denkt hij aan de teelt van - nieuwe - dubbeldoel gewassen, die in de toekomst een belangrijke rol moeten gaan spelen: „Gewassen die zowel optimaal geschikt zijn voor consumptie als voor de productie van veevoer. Ze kunnen ook dienen als grondstof voor de productie van dierlijke eiwitten uit bijvoorbeeld insecten. De meest duurzame verhouding is de productie van 25 procent dierlijke en 75 procent plantaardige eiwitten.”
Dierlijke eiwitten
Voor het realiseren van een efficiënte keten, waarin duurzaam voedsel geproduceerd wordt, is in de visie van Martin Scholten vanuit het wereldperspectief op termijn nog een verdubbeling nodig van de dierlijke eiwitproductie ten opzichte van nu. „Maar ik zie dat breder dan uitsluitend Nederland. Mest als product kunnen we nog beter benutten. Net als vroeger. Mest moet terug in het kringloopsysteem. De vezels in de verse mest laten we eigenlijk nog onbenut.”
Insteek: kringloopsluiting
Het belang van de intensieve veehouderij in de samenleving moet volgens Scholten beter gecommuniceerd worden. Hij heeft signalen gekregen dat het nieuwe kabinet gaat insteken op het sluiten van kringlopen: „Dat is gunstig voor de landbouw, want daar kan niemand tegen zijn. Roer op een verjaarsfeestje het onderwerp van voedselverspilling eens aan. Als er in Nederland geen varkens, pluimvee en runderen meer zijn, zou deze gigantisch zijn. Nog steeds is er geen duurzame voedselproductie mogelijk zonder landbouwhuisdieren in onze samenleving.”