Mestverwaardingsinstallatie in Zenderen komt er niet
Twence betreurt dit besluit dat de realisatie op deze locatie uitsluit. De aangescherpte wet- en regelgeving rondom mestverwaarding vraagt om alternatieve manieren van mestverwerking. Daarnaast wordt in het nieuwe regeerakkoord ingezet om verdere verduurzaming van de agrarische sector, waarbij mestverwaarding een belangrijke pijler is. Realisatie van een grootschalige regionale mestverwaaringsinstallatie zoals Twence beoogde is dan ook van groot belang voor de agrarische sector. Twence zegt zich te gaan beraden over het verdere verloop van dit project.
Gemeente Borne
Eerder in 2017 kreeg Twence gelijk van de rechter in procedures tegen de verleende vergunningen. Daartegen ging de gemeente Borne in beroep bij de Raad van State. Twence zou in principe wel kunnen beginnen met de bouw, maar heeft de uitspraak van de Raad van State afgewacht.
Gemeente vreest overlast
De gemeente Borne vreest onder meer overlast door stank, geluid en verkeersbewegingen rond de mestverwerkingsinstallatie voor de plaats Zenderen. Particuliere organisaties van bewoners en het Waterschap Vechtstromen hebben ook bezwaren geuit tegen de komst van de fabriek waarvoor de bouw medio dit jaar zou moeten beginnen. De installatie die Twence in het Overijsselse Zenderen (tussen Borne en Almelo) wil bouwen moet jaarlijks circa 250.000 ton mest verwerken. Deze mest wordt omgezet in schoon water, duurzame energie en nieuwe grondstoffen. De installatie van Twence zou ongeveer een kwart van de mestverwerking in de regio Twente voor zijn rekening kunnen nemen. In de regiegroep die het project ondersteunt zijn onder meer FrieslandCampina, ForFarmers, LTO Noord en de Rabobank deelnemer.