Huidige voerschema’s slecht voor zeug en portemonnee
Afgelopen zomer introduceerde voerleverancier GIJS de innovatieve GMI-techniek. Met de GMI-techniek wordt de spier- en spekbalans van zeugen nauwkeurig in beeld gebracht. Door de resultaten te koppelen aan voerschema’s kan de zeugenhouder over de hele cycli heen efficiënter voeren en de resultaten verbeteren tot minimaal 25 euro per zeug per jaar.
GIJS beweert dat waar andere voerleveranciers hun voerschema’s en voeders traditioneel baseren op alleen spekdikte en gewicht, zij een stap verder gaat. Met de GMI-techniek kan volgens het bedrijf de werkelijke conditie van gelten en zeugen veel beter in beeld worden gebracht.
Topsport
Jeroen Koks, accountmanager GIJS: „De eerste resultaten van de GMI-techniek zijn verrassend. We zien een negatieve energiebalans op momenten dat we het niet verwachten. Zeugenhouden is topsport geworden en daarbij hoort, volgens ons, voeren op topsportniveau. Dit wordt nu mogelijk met de GMI-techniek.”
Een negatieve energiebalans, vooral door de afbraak van lichaamseiwit, is volgens onderzoek niet alleen nadelig voor de voerefficiëntie en biestproductie, maar ook voor de ontwikkeling en rijping van de vruchten. Door spierafbraak te voorkomen, kan de variatie binnen tomen, de vitaliteit van de biggen en de vruchtbaarheid van de zeugen worden verbeterd, is de overtuiging van Koks.
Herstel afbraak
Door de GMI-uitslagen aan de voerschema’s en nutriëntbehoeftes te koppelen, kan onnodige spier- en spekafbraak worden tegengegaan. Zeugen hebben hierdoor veel minder kilo’s voer nodig om te herstellen. Het voordeel loopt volgens GIJS al snel op tot minimaal 25 euro per zeug per jaar.
Het is van belang om zeugen gedurende het hele traject te volgen en de ontwikkeling van opfokgelten al goed in beeld te hebben. Koks: „We zien nog te vaak dat opfokgelten niet goed worden gevoerd. Wanneer gelten en zeugen in een optimale conditie gebracht èn gehouden kunnen worden, kunnen we veel efficiënter voeren. Dit komt de duurzaamheid van de varkenshouderij ten goede.”