Varkens drinken niet meer water op extreem warme dagen
Data Services Manager van Farmex en onderzoekster, Sadie Douglas, volgde meer dan 20.000 varkens tussen 45 en 110 kilogram. Ze werden gemonitord van juli 2014 tot juli 2017 en hieruit bleek dat de temperatuur tot 30 graden Celsius een beperkt effect had op het dagelijkse waterverbruik.
Uit het onderzoek kwam naar voren dat varkens wel meer water nodig hebben tussen mei en september in vergelijking met de rest van het jaar. Echter, tijdens de hete zomerdagen drinken varkens niet meer water; ze veranderden hun drinkpatroon en bleken ze minder actief te zijn tijdens het warmste deel van de dag. Ze gingen vroeger en later in de dag eten en drinken. Dit patroon bleef gemiddeld drie dagen na het warme weer.
Het onderzoek gaat een volgende fase in waarin wordt gekeken naar de impact van hoge temperaturen op het varkensgedrag in relatie tot voedingspatronen, inname en prestatie. Maar uit deze ‘waterstudie’ blijkt dat varkens hetzelfde patroon volgen als mensen in landen waar het heet en warm kan zijn en gedurende de warmste tijd van de dag een ‘siësta’ houden.
Voor varkenshouders kan dit betekenen dat zij hun tijdstip van voeren en managementhandelingen moeten aanpassen als de temperaturen hoger worden om op die manier optimaal gebruik te maken van het eetgedrag van de varkens.