Nieuwe GLOBALGAP-module: meer werk en kosten
GLOBALGAP is een internationale erkende norm voor land- en tuinbouwbedrijven en staat voor Global Good Agricultural Practice. Het is een tegenhanger van IKB Nederland. Deze organisatie voert momenteel een benchmark uit op de nieuwe reglementen van de GLOBALGAP-module. Eén van de eerste conclusies van IKB uidt: „Naast de risicoanalyses moet de varkenshouder ook de mogelijke risico’s voor medewerkers en bezoekers in beeld brengen. Daarnaast zal de varkenshouder, voorafgaand aan de inspectie, zelf zijn bedrijf moeten beoordelen op het volledige reglement van IKB en de aanvullende module GLOBALGAP. Deze beoordeling zal vooraf naar Producert moeten worden gestuurd en worden beoordeeld. Ook tijdens de inspectie op het bedrijf zal het aantal onderdelen voor GLOBALGAP uitgebreider zijn."
Tijd en geld
De voorgestelde wijzigingen veranderen kosten de varkenshouder volgens IKB Nederland voortaan aanzienlijk meer tijd aan borging en de administratieve vastlegging die aan de inspectie vooraf gaat. Zoals het er nu uit ziet zal dit leiden tot een verdubbeling van de kosten van inspectie en certificering voor GLOBALG.A.P. Deelnemers maken overigens zelf de keuze om een inspectie uit te laten voeren voor deze extra zware module waarmee vleesverwerkers en supermarkten hun buitenlandse afnemers iets extra’s kunnen aanbieden. Varkenshouders staan nu voor een keuze: ze kunnen kiezen voor het vertrouwde kwaliteitssysteem van IKB Nederland of blijven investeren in het GLOBALGAP. De invloed die Nederlandse varkenshouders in GLOBALGAP is kleiner dan bij IKB Nederland.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Tekst: IKB Nederland
Beeld: Agrio archief