Varkensvlees nog steeds het meest gegeten vlees in Nederland!
In 2016 verbruikte de Nederlander bijna 77 kilo vlees, gemeten in karkasgewicht: vlees inclusief botten. Ruwweg de helft hiervan wordt daadwerkelijk geconsumeerd. Van dit vlees komt 47,5 procent van varkens, bijna 29 procent van pluimvee en 20 procent van runderen. Ongeveer 2,6 procent is afkomstig van kalveren, schapen en geiten. Paardenvlees wordt in Nederland nauwelijks gegeten.
Stabiliteit in EU
Het vleesverbruik in Nederland per hoofd ligt lager dan dat in Frankrijk, Duitsland en het gemiddelde van de Europese Unie en hoger dan dat in het Verenigd Koninkrijk en België. In de meeste lidstaten van de Europese Unie is het vleesverbruik per hoofd in de jaren 2012-2016 iets gedaald, maar in sommige landen zoals Ierland, Italië en het Verenigd Koninkrijk veranderde het vleesgebruik nauwelijks.
Matiging
Wakker Dier en Wageningen Economic Research schrijven als krtische noot hierbij wel: "De Nederlandse vleesconsumptie lag vorig jaar 46 procent hoger dan de hoeveelheid die het Voedingscentrum als maximum aanbeveelt." Volgens deze normen zou uit oogpunt van de gezondheid vooral flink gematigd moeten worden in de consumptie van rood vlees. Dit betreft het vlees van runderen, varkens en schapen. Deze consumptie zou gehalveerd moeten worden: "Om in de Nederlandse vleesconsumptie te voorzien moeten grote aantallen dieren worden gehouden. Het gaat bijvoorbeeld om meer dan 6,5 miljoen vleesvarkens, 141.000 kalveren en circa 185 miljoen vleeskuikens," Mondiaal zouden er echter op termijn met een groeiende wereldbevolking juist meer dierlijke eiwitten nodig zijn, mede ook vanwege de kringloopsluiting in de voedingsketen. Die uitspraak deed Martin Scholten, directeur van de Animal Science Goup Wageningen tijdens een congres van Next Genetix en Klasse KI.
Wageningen Economic Research voerde de berekening voor de derde maal uit in opdracht van Wakker Dier op basis van statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek over de productie, invoer en uitvoer van vlees.
Meer informatie is te vinden in het rapport Vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland, 2005-2016.
Tekst: Broer de Boer
Groeide op in de NOP, op een gemengd landbouwbedrijf. Na de HAS startte hij in 1980 bij de varkens K.I. Tien jaar later ging hij naast deze baan voor Agrio schrijven. Zijn landbouwkundige en technische kennis gebruikte hij vanaf 1996 als redacteur voor TNO en andere uitgevers. Sinds 2015 is hij weer actief als redacteur voor Pig Business.
Tekst: Wageningen Economic Research, Wakker Dier
Beeld: Ruth van Schriek