Kleine doorbraak voor dierlijke mest als kunstmestvervanger
Dit meldt VVD- Europarlementariër Jan Huitema.
Volgens Huitema gaat een werkgroep de komende twee jaar invulling geven aan dit voorstel. Ook dient de Europese Raad en de Europese Commissie nog in te stemmen met de wetswijziging. Daarom is het wat hem betreft nog te vroeg om de conclusie te trekken dat (bewerkte) dierlijke mest of mineralenconcentraat straks als kunstmestvervanger mag worden ingezet, maar ziet hij dit als een mooie stap in deze richting. „Het is voor het eerst dat een voorstel die in deze richting wijst, wordt aangenomen door het Parlement.”
Huitema spreekt dan ook van een kleine doorbraak. „Ik ben blij dat mijn collega’s inzien dat we de mestkringloop op boerderijen veel beter kunnen sluiten. In Nederland zijn we al jaren bezig met ecologische en technologische innovaties om dat voor elkaar te krijgen. Helaas worden deze innovaties geblokkeerd door Europese regelgeving. Dat de Europese Commissie nu aan een oplossing werkt, kun je gerust een kleine doorbraak noemen”.
Strengere eisen fosfaatkunstmest
Naast deze verruiming, stemde het Europees Parlement in met strengere eisen voor het zware metaal cadmium in fosfaatkunstmest. Cadmium is kankerverwekkend en schadelijk voor het milieu. Huitema vindt dit een goede zaak. „Ik wil niet dat boeren over een aantal jaar worden bestempeld als milieucriminelen omdat er cadmium gevonden wordt in de bodem of erger nog in ons voedsel, omdat ze meststoffen gebruiken die voldoen aan Europese regels.”