Chinezen modificeren koudebestendige varkens
De ‘wintervarkens’ konden worden gekweekt door in de varkensembryo's een muizen-gen met de naam UPC1 te injecteren via de CRISPR methode, dat op basis van een enzym werkt. Het gen versnelt de stofwisseling en zorgt voor een betere regeling van de lichaamstemperatuur.
Evolutie
Bijna alle zoogdieren beschikken over het gen UPC1, maar varkens zijn dit in de loop van de evolutie kwijtgeraakt. Uiteindelijk kweekten de Chinese wetenschappers drie gezonde zeugen die het muizen-gen in hun DNA hadden. Deze moederdieren kregen twaalf biggetjes die allen het gen UPC1 hadden.
De pasgeboren biggetjes hadden gemiddeld 24 procent minder lichaamsvet dan soortgenoten die niet genetisch waren gemodificeerd. Bij wijze van experiment werden de biggetjes ook vier uur lang in een koelcel gezet. Ze bleken in die koude omgeving beter in staat om hun lichaamstemperatuur op peil te houden dan soortgenoten zonder het gen UPC1.
Slanke varkens
De Chinese wetenschappers beweren in het tijdschrift Science dat varkenshouders veel geld kunnen besparen door slankere varkens te gaan houden, maar die bewering wordt niet onderbouwt. Bovendien willen slachterijen en retailers liever wat vettere varkens.
Ook wordt niet vermeld wat de voederconversie van de varkens is ten opzichte van ‘normale’ varkens. Ze geven aan dat de slanke varkens minder eten met relatief veel vlees van hoge kwaliteit. Wellicht dat het ‘wintervarkentje’ goed past in een Scandinavisch klimaat.