‘Hybride bedrijfsstructuur biedt fiscale mogelijkheden’
Ondernemers die in 2017 geïnvesteerd hebben of in 2017 investeringsverplichtingen aangaan kunnen hun belastbaar resultaat mogelijk drukken door toepassing van investeringsaftrek (EIA of MIA). Ondernemers die in hun startersjaren geïnvesteerd hebben en/of geïnvesteerd hebben in een stal die voor de maatlat duurzame veehouderij kwalificeert kunnen mogelijk fiscaal extra afschrijven door toepassing van de WASO-regeling en/of VAMIL-regeling.
Nieuwe structuur kiezen
Maar, wat te doen als er geen sprake kan zijn van investeringsaftrek en/of willekeurige afschrijving? Of wanneer deze aftrekposten onvoldoende zijn om de fiscale resultaten voldoende te drukken? Volgens de NH-adviseurs is het de overweging waard om over te gaan tot een herstructurering. “Gedacht kan worden aan een volledige B.V.-structuur waarbij de winsten, na toekenning van een salaris aan de varkenshouder als directeur grootaandeelhouder, belast zijn met vennootschapsbelasting (VPB). Deze bedraagt op grond van de huidige wettekst 20 procent voor winsten tot 200.000 euro en 25 procent voor winsten daarboven.”
Andere tarieven bij B.V.’s?
Op de winstreserves van de B.V. (winst na vennootschapsbelasting) rust een aanmerkelijk belangclaim (AB) welke op grond van de huidige wettekst 25 procent bedraagt. Het fiscale afrekeningsmoment over de aanmerkelijk belangclaim kan gedurende lange tijd uitgesteld worden (liquiditeitsvoordeel). In het regeerakkoord is opgenomen dat het VPB en AB tarief op termijn zullen wijzigen. De regering is voornemens om de VPB-tarieven van 20 procent en 25 procent in stapjes te verlagen naar 16 procent en 21 procent in 2021. Hiertegenover staat een stapsgewijze verhoging van het AB tarief naar 28,5 procent.
Hybride bedrijfsstructuur
NH Adviseurs adviseert varkenshouders te overwegen om een B.V. op te richten welke als nieuwe vennoot toetreedt tot de bestaande maatschap, V.O.F. of C.V. „Het is ook mogelijk om een eenmanszaak om te zetten in een V.O.F. met de eigen B.V. Ook de ondernemer die nu in een volledige B.V.-structuur zijn bedrijf uitoefent kan er voor kiezen om met de bestaande B.V. een V.O.F. aan te gaan.” In de hybride bedrijfsstructuur kan volgens NH Adviseurs worden geprofiteerd van het beste van twee werelden (inkomsten- en vennootschapsbelasting). Indien de structuur voor 1 januari gerealiseerd wordt, is een terugwerkende kracht van 9 maanden mogelijk.
Alvorens definitief gekozen wordt voor een herstructurering is het van belang dat er samen met een deskundige fiscaal adviseur gekeken wordt naar persoonlijke omstandigheden, fiscaal relevante wet- en regelgeving alsmede de heersende jurisprudentie.