Marktconformere vergoeding voor varkensrechten bij ROK-regeling
Varkenshouders die (willen) deelnemen aan de Regeling Omgevingskwaliteit (ROK) krijgen voor de varkensrechten die zij verkopen, een prijs die wordt gebaseerd op de marktinformatie in december 2017. Dat meldt het POV.
Eerder was er sprake van dat de prijsstelling in augustus 2017 bepalend zou zijn voor de prijs. De laatste maanden zitten de prijzen behoorlijk in de lift. Dat komt onder meer doordat het ministerie van Economische Zaken bekend maakte de POR-regeling per 1 januari 2018 af te schaffen. Een hogere prijs voor de varkensrechten doet meer recht aan het uitgangspunt van een marktconforme vergoeding binnen de ROK. Varkensrechten in Zuid-Nederland worden nu aangeboden voor circa 120 euro. Begin augustus meldde handelaar Evert van Gorp, Manders van Gorp uit Bergeijk, de redactie van Pig Business dat deze in de regio Zuid gemiddeld op circa 105 euro lag.
Varkensrechten overgewaardeerd?
De varkensrechten stegen dus in drie maanden circa 20 procent. Toch vragen velen zich ook af of dit prijspeil op termijn standhoudt. Bij een tendens van versneld stoppen, weinig nieuwbouw en moeite om nieuwe vergunningen te krijgen, zou het logisch zijn dat op termijn er teveel varkensrechten op de markt komen, zeker als deze binnen de sector blijven zoals de POV dat bepleit. De huidige hausse in varkensrechten zou volgens insiders gebaseerd zijn op gevoelsmatige effecten: emotie. Die zou vooral gevoed zijn door politieke uitspraken. In beurstermen zou er sprake van zijn dat de varkensrechten op dit moment overgewaardeerd zijn.
Ontwikkelingsperspectief
Varkenshouders die deelnemen aan de ROK-regeling krijgen een financiële vergoeding om verantwoord te kunnen te stoppen met hun varkensbedrijf op een locatie die weinig toekomstperspectief heeft. Tegelijk maakt deze regeling ruimte voor duurzame varkensbedrijven die op een geschikte locatie in harmonie met de omgeving willen en kunnen ontwikkelen. Het is het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij Nederland BV (OBV) die de varkensrechten van de stoppende bedrijven opkoopt. In een later stadium verkoopt de OBV deze rechten tegen nader vast te stellen voorwaarden aan varkenshouders met een beter ontwikkelingsperspectief qua locatie.
Stalderen en ROK-regeling
Overigens hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Brabant recentelijk besloten de provinciale stalderingsregeling zodanig aan te passen dat deelnemers aan de ROK óók deel kunnen nemen aan de stalderingsregeling. Bij deze regeling heeft de provincie in Midden- en Oost-Brabant zes zogenoemde stalderingsgebieden ingesteld: het stalderingsloket werd vandaag door de provincie geopend. Aanmelden voor de ROK-regeling kan tot en met 7 november via www.ontwikkelingsbedrijfvarkenshouderij.nl. Het totale budget voor de regeling bedraagt 8 miljoen euro met een maximale vergoeding van 500.000 euro per locatie.