Vlees:De betere keuze voor minder voedselafval

De cijfers zijn door Washington Post gepubliceerd en de krant schets zijn verbazing over het feit dat er zoveel voedsel wordt weggegooid en dat het de economie ongeveer 144 miljard dollar per jaar kost. De Amerikaanse voedselverspillingsorganisatie ReFED schat dat Amerikaanse consumenten elk jaar ongeveer 27 miljoen ton voedsel weggooien of wel een productie in vergelijking van 18 procent van het landbouwareaal.
Dierlijke landbouwproducten
Ruim een derde van het verspilde voedsel is dus groente en fruit. Bij wijze van vergelijking komen vlees en vis uit voor slechts 3 procent van voedselafval, en melk en eieren komen op 1 procent. Dit betekent dat dierlijke landbouwproducten in Amerika per jaar voor minder dan 4 procent verantwoordelijk zijn van het geschatte voedselafval.
Vleeseters milieuvriendelijker
Ironisch moeten de Amerikaanse milieugroeperingen - die de landbouw onophoudelijk hebben aangevallen voor onder meer overmatig gebruik van antibiotica, water een andere grondstoffen - nu toegeven dat de teelt van groenten en fruit nog meer schadelijk voor het milieu is dan vleesproductie, vooral omdat veel van dit eten wordt niet gegeten. In cijfers zouden vleeseters wel eens milieuvriendelijker kunnen zijn.
Keerzijde groente fruit
Weliswaar bagatelliseert deze stelling de milieu-uitdagingen waar de veehouderij voor staat, maar het geeft wel voedsel tot nadenken en laat een keerzijde zien van groente- en fruitconsumptie, die in een discussie over milieu en veehouderij niet zou mogen ontbreken. Zeker niet als je bekijkt hoe efficiënt de veehouderij tegenwoordig omgaat met grondstoffen en hier hoogwaardig eiwit van produceert.