'Nieuw voerconcept maakt VC scherper en voorspelbaarder'
In het voederconversieproject verzamelt de mengvoerproducent al maandenlang data. Dat gebeurt op zeven vleesvarkensbedrijven met totaal ruim 8.000 vleesvarkens. Achtergrond van het project is dat de vleesvarkenshouderij in Nederland de modelmatige genetische potentie vaak onvoldoende benut. Of kan benutten. Naast de voeding spelen namelijk ook factoren als klimaat, gezondheid en management een rol bij het realiseren van een scherp VC. Juist dat vormde voor Fransen Gerrits een uitdaging: „Vooral in de eerste periode laten we - traditioneel - nogal wat potentie liggen. Wij stelden het innovatieve voer dat we gaven samen uit kwalitatief betere grondstoffen. Bovendien heeft het hogere energie- en lysinegehaltes,” verraadt Van Haperen alvast. „Dit samen maakt een scherpere en voorspelbare VC mogelijk, maar om de potentie beter te benutten dienen varkenshouders wel te investeren.”
‘Gewoon laten gaan’
Het bedrijf deed consequent wegingen op de zeven vleesvarkenshouderijen en vergeleek dit met de groei- en voederconversiecurves. Op basis daarvan kwam men tot de conclusie: na een goede start kun je met dit voer vleesvarkens ‘gewoon laten gaan’ vanaf een gewicht van 50-70 kilogram. „Maar, is er dan om wat voor reden een dip, dan moet je ze de hele ronde goed in de gaten houden,” aldus Van Haperen. Eerder dit jaar introduceerde het bedrijf de nieuwe 4Q (For Quality) biggenvoerlijn. Deze voerlijn voor de productie van kwaliteitsbiggen moeten we volgens de nutritionist niet los zien van de innovatie die ze eind december gaan introduceren.
Verteerbaarheid eiwit
Van Haperen zegt dat bij de voer-innovatie het eigen laboratorium ook een significante rol speelt: „Dankzij Nabij Infrarood(NIR)-spectroscopie kunnen we nu sneller en goedkoper de binnenkomende grondstoffen analyseren. Fluctuatie in de voersamenstelling moet je namelijk voorkomen en dat vormde ook een onderdeel van ons voederconversieproject. We hebben nu een veel beter inzicht voordat we de grondstoffen verwerken. Naast de standaard analyse op nutriënten hebben we nu ook de mogelijkheid om te analyseren op RE-verteerbaarheid van eiwitrijke grondstoffen. Eiwit-verteerbaarheid tussen leveringen raapzaadschroot wil bijvoorbeeld wel eens met 5 tot 10 procent verschillen. Door betere inzicht hierin kunnen we er beter op sturen en zijn we nog beter voorspelbaar.” Hoeveel scherper de voederconversie neergezet is op de zeven bedrijven wil Van Haperen - nog - niet aan Pig Business kwijt: „Een voorspelbare en scherpe VC levert voorspelbare voerkosten op en daarnaast ook voordelen qua bezetting en mestafzet.”