75 procent van populatie zeugenlijnen over naar nieuwe DanAvl
De zeven kernfokbedrijven die niet getekend hebben, zullen per 1 januari a.s. geen toegang meer hebben tot DanAvl foksperma van ki-stations. Dat meldt Stefan Derks van Klasse Ki: „De bedrijven kunnen de genetica dan alleen nog maar in het eigen bedrijf gebruiken en niet verder ontwikkelen binnen een georganiseerd fokprogramma.” Volgens zijn zeggen kunnen deze bedrijven pas in 2019 weer deelnemen aan een fokprogramma als ze dat willen en bijvoorbeeld willen aansluiten bij PIC/TOPIGS/HYPOR of een ander fokprogramma.
Eigen fokprogramma
Waarschijnlijk zal één van deze drie organisaties wel interesse hebben om met betreffende fokkers te starten met de introductie van zeugen en beren van hun eigen fokprogramma en daarmee verder te fokken in Denemarken. Er bestaat volgens Derks ook een mogelijkheid dat de uitgesloten bedrijven in de loop van 2019 gezamenlijk een fokprogramma starten: „Echter zonder een goede databank en zonder Genomic selection, gebaseerd op betrouwbare historische gegevens. En dat maakt het erg moeilijk om de genetische vooruitgang die DanAvl al realiseert te evenaren.
Geen gevolgen
Voor Klasse Ki in Nederland, België en Engeland heeft het starten van de nieuwe organisatie op korte termijn geen gevolgen, volgens Stefan Derks: „Met 350 DanAvl beren heeft Klasse een belangrijke rol in de distributie van de Deense genetica in Noord-West Europa. Wij concentreren ons vooralsnog op de import van de beste Duroc, Landras en Yorkshire fokberen.” Klasse Ki koopt iedere zes weken tussen de 50 en 80 fokberen voor haar ki-stations en breidt momenteel uit naar 150 YY/LL beren onder regie van Klasse Nederland en een 250 tal Duroc-eindberen waarvan er 150 in Nederlandse ki-stations gehuisvest worden.
Onderhandelingen volgen
Klasse Ki blijkt nog niet in gesprek te zijn met de nieuwe Deense organisatie om over de distributie van sperma van DanAvl fokberen in België en Nederland te onderhandelen: „Aangezien onze huidige partner SPF-Danmark haar activiteiten overdraagt naar het nieuwe DanAvl zal wellicht de overeenkomst met Klasse Ki meeverhuizen naar de nieuwe organisatie”, aldus Stefan Derks. Hij verwacht wel dan DanAvl op korte termijn duidelijkheid geeft over de toekomstige productie en distributie structuur in Noord-West Europa: „Wij achten het in ieder geval van belang dat onze selectiemedewerkers toegang blijven houden tot de Deense fokbedrijven om de beste beren te kunnen selecteren voor de Noord-West Europese markt. Met deze strategie zijn wij erin geslaagd om voor meer dan 25 procent van de Nederlands/Belgische markt in te staan voor de vervanging van de zeugenstapel. Dit marktaandeel zullen willen wij graag verder uitbreiden.”