Vuurdoop Carola Schouten uitgesteld
In september publiceerde online magazine De Correspondent drie artikelen (hier, hier en hier) een serie artikelen over de verontreiniging van varkensvoer met het hormoon MPA, die in 2002 heeft plaatsgevonden. Toentertijd is suikerwater van het farmaceutisch bedrijf Wyeth uit Ierland, waar het hormoon inzat, via-via doorverkocht aan voerfabrikanten die het gebruikten in hun meng- en brijvoer, zonder van het schadelijk hormoon op de hoogte te zijn. De zaak kwam pas aan het licht toen in drie varkensbedrijven biggen dood werden geboren en de zeugen interne vergroeiingen hadden.
De Correspondent stelt dat na het uitbreken van het schandaal de Nederlandse overheid er alles aan heeft gedaan om informatie over de MPA-affaire onder het tapijt te vegen, dat ze de Tweede Kamer en de Europese Commissie onvolledig heeft geïnformeerd en de zaak zo bewust klein heeft gehouden. De reeks artikelen waren voor de Partij voor de Dieren, gesteund door de SP, GroenLinks en 50Plus, een zogenaamd dertigledendebat aan te vragen. Dat debat had donderdagavond moeten plaatsvinden. Maar de Algemene Financiële Beschouwingen, die die middag op de agenda stonden, zijn uitgelopen omdat de oppositie het naadje van de kous wil weten over het regeringsvoornemen om de dividendbelasting af te schaffen.
Kamerbrief
In het debat, dat tot nader order is uitgesteld, zullen ministers Schouten van Landbouw en Bruins van Medische Zorg zich moeten verantwoorden voor het handelen van de regering in 2002. Eerder heeft de Tweede Kamer al een brief gekregen van de toenmalige demissionair ministers Kamp (Economische Zaken) en Schippers (Volksgezondheid). Zij schrijven dat er toentertijd, en na afloop, uitvoerig met de Kamer van gedachten is gewisseld over de affaire en de lessen die eruit getrokken konden worden, en dat de Nederlandse aanpak is afgestemd met de Europese Commissie en de lidstaten. „Met de Europese Commissie en de lidstaten is destijds overeengekomen dat dieren die vrij waren van MPA niet hoefden te worden vernietigd. Ook niet als het bedrijf wel vervuild voer had ontvangen. Hier heeft Nederland zich hard voor gemaakt om onnodige ruimingen van varkens te voorkomen", schrijven de ex-bewindslieden.