Varkensmestverwerking volop in de picture in Nederweert-Eind
Gastspreker Willy de Beer, varkenshouder te Leende, komt spreken over zijn product ‘Mest’, wat hij niet als afval ziet. Daarnaast staat in vier aansprekende workshops het thema ‘Mestkosten verlagen' centraal. Kom…, en verrijk uw kennis!
Workshop Trevi: De technische opbouw van mestverwerking
Trevi NV is meer dan vijftien jaar actief in mestverwerking en bouwde reeds meer dan 80 mestverwerkingsinstallaties. De grootte van deze installaties varieert van 5 000 m³/jaar tot 200.000 m³/jaar. Ook onze gastspreker Willy de Beer liet door Trevi zijn installatie bouwen. Het mestverwerkingssysteem omvat enerzijds een scheiding van de mest en anderzijds een doorontwikkelde biologische zuivering van de dunne fractie. Na de biologische zuivering wordt op een aantal locaties de biologisch gezuiverde dunne fractie ingedampt om een loosbaar effluent verkregen. Specialist De Bruyne wil in een workshop varkenshouders wegwijs maken in de technische opbouw van de mestverwerkingsinstallatie. Diverse verwerkingsscenario’s (scheiding, biologie,…) worden vergeleken met elkaar op basis van nutriëntenverwijdering: welke nutriënten (N,P,K) worden verwijderd tijdens het proces en wat betekent dit met betrekking tot de bemestingsruimte? Verder berekent De Bruyne ook de kostprijs door van diverse behandelingstechnieken.
Workshop Nijsen/Granico: Inzichtelijk maken van jouw mestproductie
Mestverwerking is de laatste jaren steeds meer een gewoongoed geworden. Het is een belangrijke 'bijzaak', een kostenpost van de bedrijfsvoering. Dit stuit regelmatig op weerstand. Het kost hoe dan ook geld. De workshopleider van Nijsen/Granico vindt dat we steeds minder stil staan bij het beperken van de productie van mest. Er zijn voldoende mogelijkheden om de mestproductie inzichtelijk te maken en hier op te sturen. Maar hoe doe je dat dan? Deze workshop is erop gericht u praktische handvatten te geven om bedrijfsniveau de mestproductie legaal te verlagen: zaken waarmee u direct aan de slag kunt!
Workshop Strocon: Verwaarding van reststromen
In deze workshop zal Wilbert Luimes de bezoekers meenemen in de verwaarding van reststromen uit diverse sectoren en aantonen dat mest geen afvalstof is. Je moet het op bedrijfsniveau omzetten naar waardevolle mineralen die de afnemer wil. Betrouwbare gehaltes, in een zeer hoge concentratie. Samen met de klant willen het bedrijf tot een passende oplossing komen waarbij zijn reststroom tot nieuwe mest- en/of grondstof kan worden omgezet. In veel gevallen gaat het om unieke projecten waarbij het bedrijf als totaalleverancier fungeert. Van advies tot productie en het onderhoud van de complete installatie.
Weda: Kumac mestverwerkingssysteem
Weda Mestverwerking bv, vertegenwoordigd door Harro Brons, spreekt over het Kumac-systeem voor mestverwerking. Het Kumac-systeem scheidt in verschillende stappen mest tot vaste stof, een mineralenconcentraat en water. Het resultaat is circa 50 procent loosbaar water, circa 25 procent vaste stof en circa 25 procent vloeibaar mineralenconcentraat. De vaste stof die het fosfaat bevat, kan na hygiëniseren worden geëxporteerd. Verder is de EU-wetgeving in beweging om het mineralenconcentraat als kunstmestvervanger toe te laten. De technologie wordt al meerdere jaren toegepast. Momenteel zetten vijftien bedrijven met intensieve veehouderij/grote biogasinstallaties deze techniek met succes in. Het systeem is modulair schaalbaar en kan vanaf 35.000 – 50.000 ton per jaar worden ingezet. Harro Brons wil tijdens de thema-avond van PigBusiness graag met u in gesprek en de discussie aangaan. Daarnaast vertellen vertelt hij over de oplossingen die ze bieden en laat hij een aantal projecten zien.
En… vanaf 22.15 tot 00.00 uur kunt u bijpraten aan de bar en genieten van een gehaktbal.
De deelname en catering zijn gratis voor varkenshouders en wordt u aangeboden door Pig Business, Ons Boerenerf en de partners. Meldt u zich hier aan.