Zijlstra wil snijden in EU-landbouwbudget
Dat meldt het Financieele Dagblad. Volgens die krant wil Zijlstra voorkomen dat Nederland, als netto-betaler aan de EU, een hogere rekening krijgt. De minister wil het budget moderniseren; minder geld naar landbouw, en meer naar nieuw beleid zoals innovatie. Daarnaast wil hij EU-bijdragen koppelen aan de naleving van afspraken over de begroting, de opvang van migranten en de rechtsstaat.
Tajani stelde de verhoging van de EU-begroting voor in een interview met de Westdeutsche Allgemeine Zeitung, een regionale Duitse krant. Hiermee wil de nieuwe EU-parlementsvoorzitter de discussie op gang brengen over het nieuwe EU-budget, dat van start gaat in 2020, wanneer het huidige budget afloopt. De EU zal dan op veel terreinen actiever moeten worden dan nu (zoals op vluchtelingen, terrorisme-preventie en defensie), en daar horen grotere budgetten bij. Tegelijkertijd krijgt het budget een klap omdat de jaarlijkse bijdrage van Groot-Brittannië dan wegvalt.
Met zijn voorstel spreekt Tajani zeker niet namens het hele Europarlement. CDA-fractieleider in het Europarlement Esther de Lange vindt dat de lidstaten eerst maar eens moeten bedenken hoe ze meer kunnen doen met minder middelen. Maar, zegt ze in het FD, „Als de landen de EU meer taken willen laten verrichten, moeten ze die ook adequaat financieren." In The Post Online stelt VVD-europarlementariër Jan Huitema dat er keuzes moeten worden gemaakt om te voorkomen dat er geld wordt verspild aan paradepaardjes." Of hij vindt dat het landbouwbudget een van die paradepaardjes is, vermeldt de krant niet.
Tekst: Wim van Gruisen
Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.
Beeld: Ministerie van Buitenlandse Zaken