Schouten: Fraude brengt derogatie niet in gevaar
Wel wordt het een derogatie met strengere eisen, waaronder fosfaatplafonds per sector. „De Europese Commissie heeft twijfels dat we het plafond gaan halen en wil extra waarborgen”, legde de minister uit. „De sectorplafonds horen daarbij.”
Het sneuvelen van de POR-regeling is daar ook het gevolg van volgens de minister. Ook vervallen enkele equivalente maatregelen en komen er nog meer maatregelen. Jaco Geurts (CDA) vroeg Schouten of zij bij de Commissie kon pleiten voor het behoud ervan. Esther Ouwehand waarschuwde Geurts daarop dat Nederland niet teveel eisen moest stellen. „Voor onze partij hoeft derogatie niet zo nodig”, vertelde ze, „maar het uithollen van de maatregelen in het Zesde Actieprogramma Nitraatrichtlijn is Russische roulette spelen met de derogatie.” Waarop Geurts reageerde: „Ik moet altijd even nadenken wat erachter zit als de Partij voor de Dieren zegt op te komen voor de boeren.”
De minister lijkt wat dit onderwerp meer op de lijn van Ouwehand te zitten. „Ik denk dat het in ons aller belang is om in onderhandelingen met de Europese Commissie de derogatie binnen te halen”, vertelde ze in de Kamer. Ze wil wel kijken of het mogelijk is om, binnen de sectorplafonds, er overheveling kan plaatsvinden als een sector onder zijn plafond blijft. Ook is ze nog met de Commissie in gesprek om te kijken of verwerkte mest wel mee moet worden geteld voor de sectorplafonds.
Schouten verwacht dat de Europese Commissie ergens in het volgend voorjaar definitief bekend maakt of, en onder welke voorwaarden, Nederland weer derogatie krijgt. Officieel betekent dat dat ons land vanaf 1 januari 2018 zich aan de norm van 170 kg per hectare moet houden. De minister raadt boeren die derogatie willen aanvragen, aan om zich vanaf volgend jaar aan de huidige derogatiebepalingen te houden – maar ze voegt eraan toe dat boeren die dat doen, dat voor eigen rekening en risico doen.