Varkenshouderij heeft biggenuitval nog geen halt toegeroepen
"De stuurgroep ‘Bigvitaliteit’ heeft voortvarend verder gewerkt aan de uitvoering van het Plan van Aanpak ‘Verlaging biggenuitval’ uit 2016", meldt de POV. Doel van het plan is de verbetering van de bigvitaliteit en daarmee verlaging van de biggenuitval in Nederland. In het plan van aanpak ‘Verlaging biggenuitval’ staan activiteiten gericht op de korte maar veelal ook op de middellange en langere termijn. Wakker Dier vraagt aandacht voor hoge uitvalcijfers jonge dieren. De organisatie becijferde dat er jaar vijf miljoen jonge varkens overlijden.
Onderzoek naar factoren
Eén van de activiteiten van de stuurgroep ‘Bigvitaliteit’ is het verrichten van onderzoek naar de factoren die van invloed zijn op biggenuitval. Eind 2016 is hiervoor een enquête opgezet die in de eerste helft van 2017 is uitgevoerd onder bijna 100 zeugenhouders. De eerste resultaten van de enquête worden nu besproken met zowel varkenshouders, hun adviseurs en dierenartsen. Ook zijn in de tweede helft van 2017 de eerste kennisbijeenkomsten opgestart om bigvitaliteit te bespreken met varkenshouders. Daarnaast verleent de stuurgroep medewerking aan themabijeenkomsten waarin bigvitaliteit centraal staat. De verwachting is dat de uitvoering van het plan van aanpak die eind 2016 is gestart, de komende jaren tot concrete resultaten zal leiden.
Zeer brede stuurgroep
De Stuurgroep Bigvitaliteit vertegenwoordigt de hele varkenssector. Dit zijn: Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), Vereniging Biologische Varkenshouders (VBV), varkensfokkerijorganisaties (Topigs Norsvin, PIC, DanAvl), dierenartsen (Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde), de diervoederindustrie (Nevedi), de veehandel (Vee en Logistiek Nederland, V&LN), vleesverwerkende bedrijven (Centrale Organisatie Vleessector) en de Dierenbescherming. Zij stellen zich verantwoordelijk voor de uitvoering van het Plan van Aanpak ‘Verlaging biggenuitval’.