Geen geld voor met mest frauderende varkenshouders
Onlangs werden door de NRC mestbedrijven aan de kaak gesteld, als zijnde fraudeurs. De gegevens waar het onderzoek van het dagblad zich op richtte, waren van 2014 en 2015. Het heeft er alle schijn van dat varkenshouders op voorhand als ‘medeplichtig’ bevonden worden aan de mestfraude.
Geen geld
Minister Schouten van Landbouw, Visserij en Voedselkwaliteit (LNV) zei hierover op donderdag 16 november tijdens een debat in de Tweede Kamer. „Een plan voor de uitvoering van de warme sanering moeten we nog maken. Ik zal erop toezien dat er geen geld gaat naar bedrijven die gefraudeerd hebben." In reactie op vragen van D66 zei Schouten dat er geen geld voor de warme sanering van de varkenshouderij bij fraudeurs terecht mag komen.
Plan beoordelen
De varkenshouderijsector zelf zal medio december met een plan moeten komen om de mestfraude aan te pakken. Het is de bedoeling dat de inlichtingen- en opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en RVO.nl dit plan gaan beoordelen op haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Een beroepsverbod voor ondernemers die structureel de regels overtreden, zoals de PvdA bepleitte, zit er niet in. Schouten zei hierover dat dit moeilijk uitvoerbaar is, omdat ‘boer’ een vrij beroep is. Ze pleit voor het zelfreinigend vermogen van de sector. „De sector heeft er zelf belang bij om geen zaken te doen met een transporteur die fraude heeft gepleegd", zei de minister. „Bij de NVWA is een meldpunt waar ondernemers verdenkingen van mestfraude kunnen melden."