Column: Opinie: Nieuwe financieringsvormen voor boeren
Ik ben Susan Drion, student biologische landbouw aan de WUR en voorzitter van het Slow Food Youth Network Nederland. Ik begin steeds meer te ontdekken dat de toekomst van onze landbouw afhangt van ons economisch systeem. Het economisch systeem bepaalt hoe we eten waarderen: in hoeveelheid, kwaliteit, gezondheid of milieuvriendelijkheid. Het economisch systeem bepaalt ook de speelruimte van agrarisch ondernemers. Economisch beleid legt regels op en stimuleert een bepaald soort ondernemerschap. Als we de toekomst van onze landbouw in eigen handen willen nemen, dan hebben we dus een economisch systeem nodig dat dit mogelijk maakt.
Alhoewel er steeds bewuster wordt geboerd in Nederland, is er nog genoeg reden om te blijven verduurzamen. Zodat de landbouw klaar is voor de uitdagingen van de toekomst en de boer zijn weer een aantrekkelijk vak wordt voor toekomstige generaties. Voor een omslag naar duurzame landbouw is geld nodig. Geld om uit te proberen wat wel werkt en wat niet. Veel boeren gaan normaal gesproken naar de bank om geld te vragen voor een nieuw plan. Dat wordt steeds moeilijker. Door nieuwe regels, de zogeheten Basel 3 Akkoorden, moet de bank meer geld op de rekening laten staan en kan minder risicovol investeren. Ondertussen is het inkomen van boeren steeds instabieler geworden waardoor een cashflow voor het terugbetalen van de lening vaak niet gegarandeerd kan worden.
Als we een omslag naar duurzame landbouw willen, kunnen we niet blijven wachten op de banken. We zullen het heft in eigen handen moeten nemen en op zoek moeten gaan naar andere manieren van financiering. Financieringsvormen die niet alleen bedrijfseconomisch rendement nastreven maar ook andere waarden scheppen dan geld, zijn alternatieven op de bestaande financieringsvormen. Voorbeelden hiervan zijn crowdfunding, leningen door alternatieve instituten of garantiestelling door het eigen netwerk. Deze alternatieve financieringsvormen kunnen misschien de deur openen naar een duurzame en toekomstbestendige landbouw. Dus is het tijd om deze eens grondig te onderzoeken.
Voor mijn scriptieonderzoek ben ik op zoek naar echte verhalen van boeren die ervaring hebben met alternatieve financieringsvormen die duurzaamheid op de boerderij hebben vergroot. Alle vormen van duurzame landbouw, van agro-ecologie tot eco-efficiëntie, worden serieus genomen in dit onderzoek. Deze ‘best practices’ van financiering analyseer ik en deel ik met jullie in deze blogserie. Ken jij innovatieve financieringsconstructies voor in de landbouw? Heb jij zo’n constructie al gebruikt en wil jij je ervaring delen? Of ken jij andere interessante spelers op dit gebied? Laat het mij dan weten! Reageer op deze blog, via twitter of schrijf een mail naar susan.drion@wur.nl.
Bedankt!
Susan Drion schrijft deze blogserie in het kader van haar master scriptie. Ze studeert Biologische Landbouw – Duurzame Voedselsystemen aan de Universiteit van Wageningen. Daarnaast is Susan voorzitter van het Slow Food Youth Network, waar ze zich dagelijks inzet om de jongerenbeweging voor good, clean en fair food toekomst proof te maken. Ook staat ze op de lijst van de Food100 2017. Op haar website www.waardenscheppers.com vertelt ze de verhalen van boeren en financierders die andere waarden scheppen in de landbouw door nieuwe financieringsvormen te gebruiken.