25-jarig GMP+ moet betere aansluiting zoeken bij retail
Varkenshouders die aan het IKB Varken-systeem deelnemen, zijn verplicht diervoeders af te nemen van GMP+ erkende veevoerleveranciers en van productiebedrijven. Varkenshouders die voeders gebruiken van eigen teelt of buurmans’ teelt zijn gehouden aan extra eisen, zoals die zijn vastgelegd in IKB Varken. Dit voer voldoet daarmee aan de eisen van de GMP code Voer voor teelt van diervoedergrondstoffen.
Details
„GMP+ moet de retail nadrukkelijker betrekken bij het inrichten van de voedselveilige keten.” Dat zei Horst Lang tijdens het feestelijke congres. Hij is directeur kwaliteit en omgeving bij de Duitse retailketen Globus en was één van de sprekers tijdens dit congres. De manager sprak zich er ook over uit dat voerbedrijven geen toekomst hebben als ze hun producten niet zichtbaar maken in de keten en ze niet traceerbaar handelen. Volgens hem zou de diervoedersector zichzelf onvoldoende positioneren als onderdeel van de keten. GMP+ International is volgens hem op de goede weg, maar moet meer aandacht besteden aan details, zoals ingrediënten en vooral ook meer samenwerken met andere kwaliteitssystemen.
16.000 deelnemers
Diervoeders vormen een belangrijke schakel in de dierlijke productieketen. Zij hebben directe invloed op de kwaliteit en veiligheid van voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Consumenten van vlees, melk en eieren verwachten dat industrie en detailhandel veilige en kwalitatief hoogstaande producten leveren. De overheid heeft in de diervoederwetgeving daartoe regels vastgelegd die de kwaliteit van diervoeders waarborgen. Bedrijven in de diervoedersector die nog een stap verder willen gaan in proces kunnen overgaan tot GMP+. Inmiddels wordt door 16.000 participanten deelgenomen aan dit ketenprogramma.
Fraude buiten deur houden
De diervoedersector bouwt volgens Lang echter een systeem op dat te veel is gebaseerd op eigen kennis en ervaring en dat onvoldoende is verweven met andere systemen in de verdere productieketen. „GMP+ International is op de goede weg, maar moet meer aandacht besteden aan details, zoals ingrediënten en vooral ook meer samenwerken met andere kwaliteitssystemen, niet alleen in de verticale keten. Ook horizontaal moeten er verbindingen worden gemaakt." De kans op fraude wordt volgens hem verkleind als voedselveiligheidssystemen goed werken, transparant zijn en op elkaar inhaken.