APP in een notendop
De economische verliezen door sterfte en een hoog medicijngebruik zijn groot en kan oplopen tot € 10,- per vleesvarken*. De ziekte komt ook in een chronische vorm voor. De schade zit dan vooral in een slechtere groei, hogere voederconversie, verlies van uniformiteit en een verhoogd percentage pleuritis aan de slachtlijn.
Aandachtspunten bij APP
- Zorg voor een optimaal stalklimaat, zorg voor frisse lucht en vermijd hoge luchtsnelheden en tocht.
- Werk per afdeling strikt all-in-all out, met dieren van dezelfde leeftijd.
- Betrek biggen van 1 herkomstadres.
- APP kan secundair optreden na een primaire infectie met PCV2, PRRSv of Mycoplasma hyopneumoniae. Via bloedonderzoek is dit vast te stellen.
- Dragerbiggen zijn het reservoir van APP. Ook tussen serologisch negatieve biggen zitten dragerdieren bij aankomst/opleg. Ga er van uit dat er in een koppel altijd dragerdieren aanwezig zijn.
Therapie en preventie
Probeer de bovenstaande aandachtspunten zo goed mogelijk in te richten. De therapie bij een acute APP uitbraak is een antibioticum injectie voor alle zieke varkens. Eventueel kan er een pijnstiller bij gegeven worden. Daarnaast kan vaccinatie ingezet worden, zowel ter preventie van acute als chronische APP.
Toegevoegde waarde van bloedonderzoek?
Wilt u weten wat de status van APP op uw bedrijf is? Dan kan bloedonderzoek uitkomst bieden. Op deze manier krijgt u inzicht of- en wanneer de varkens een APP infectie doormaken. Daarnaast kan de rol van andere ‘primaire’ infecties ingeschat worden. In geval van vaccinatie is het juiste moment van vaccineren optimaal te bepalen. APP vaccinatie is immers maatwerk! Vraag uw dierenarts om meer informatie.
Bekijk ook de 100 seconden video over APP of lees meer in de brochure “samen ruiken aan het succes van een complete APP bescherming”.
*A. Vaarkamp en H. Saatkamp, in Varkens 2000 15 (Nov 28) 38-39
Tekst: Domique Mensinck