Glässer helder
Vaak veroorzaakt het typische ontstekingen in de borst- en buikholte, gewrichten en hersenen. Toch is de ziekte niet altijd even gemakkelijk te diagnosticeren. De ziekte doet zich vaak net na stressmomenten zoals spenen en transport voor.
Acuut en chronisch
De ziekte variert van acute sterfte tot chronische problemen, waarbij gewrichtsontstekingen en slijten het meest in het oog springen. Bij zieke varkens is er vaak sprake van koorts, verminderde eetlust, lusteloosheid, benauwdheid, huidverkleuringen en een verdikking aan een of meer gewrichten. Er kunnen ook hersenverschijnselen optreden.
Preventie en therapie
Een goede biestopname voor de pasgeboren biggen en goed stalmanagement kan veel problemen voorkomen. De zeug besmet de biggen direct na de geboorte, waardoor de bacterie al vroeg in de voorste luchtwegen van de jonge biggen koloniseert. Daardoor kan de bacterie toeslaan bij weerstandsvermindering of stress.
Door middel van een zeugenvaccinatie kun je biggen tot zes weken leeftijd beschermen. Daarmee is de eerste periode na spenen afgedekt. Om vleesvarkens of opfokgelten te beschermen kunnen deze vanaf vijf weken leeftijd worden gevaccineerd.
Bloedonderzoek
Wilt u weten wat de status van Glässer op uw bedrijf is? Dan kunt u dit o.a. met bloedonderzoek aantonen. Vraag uw dierenarts om meer informatie.
Meer informatie? Bekijk hier de 100 seconden dierenarts film!
Tekst: MSD Animal Health