Geboorte diarree; nooit meer de “clos”??
E. coli
E. coli is de meest voorkomende oorzaak van diarree bij biggen in de eerste levensweek. De biggen kruipen rillend bij elkaar en de diarree is waterig, stinkend en helder tot wit van kleur. De biggen zijn vaak nat, groeien slecht en hebben grote kans om te sterven. Vaak resulteert het in spenen van te kleine en niet uniforme koppels.
Clostridium, type A en C
Bij C. perfringens zijn 2 types de veroorzaker van diarree bij jonge biggen. Type A veroorzaakte en mildere diarree dan type C. De diarree is meestal slijmachtig en kan soms roze kleuren door bloedbijmenging. De sterfte is meestal minder, maar de biggen verkleumen en er ontstaat groeiachterstand. Type C veroorzaakt bloeddiarree, een heftige darmontsteking waarbij het slijmvlies afsterft waardoor de diarree slijmerig wordt met bloedbijmenging. Vaak gaat dit gepaard met hoge uitval bij de biggen.
Hoe stel ik de diagnose?
Coli kan door middel van het ziektebeeld en bacteriologisch onderzoek van darminhoud of verse ontlasting aangetoond worden. Bij het diagnosticeren van Clostridium is gerichte sectie van de big en bacteriologisch onderzoek van de darminhoud noodzakelijk. Bespreek dit met uw dierenarts!
Wat kunt u er zelf aan doen om Coli en Clostridium infecties te voorkomen?
Bij aanpak van diarree problemen bij biggen is het belangrijk een aantal voorwaarden in te vullen:
- Zorg dat de zeugen vlot werpen.
- Zorg dat alle biggen biest krijgen (veel, vaak en vlug).
- Zorg dat de biggen in een schoon kraamhok worden geboren.
- Behandel de diarree tomen als laatste.
Optimale bescherming
Coli is bijzonder besmettelijk en Clostridium kan extreem lang in de stal overleven. Daarom is vaccinatie de beste manier om de biggen te beschermen. Een optimale bescherming tegen geboorte diarree door E. coli en C. perfringens krijg je door hoge antistofniveaus in de biest die de biggen na de geboorte opnemen. Omdat de toomgrootte steeds verder toeneemt, is dit van groot belang. Hierdoor zullen ook de biggen die net wat minder biest opnemen toch voldoende bescherming binnen krijgen.
Meer informatie? Bekijk hier de 100 seconden dierenarts film of lees de brochure. Bespreek uw bedrijfssituatie met uw dierenarts!
Tekst: MSD Animal Health