Gezondheidskosten minimaal
Uit het InterPIG onderzoek (2012) van het LEI is gebleken dat de gezondheidskosten op een gesloten bedrijf ongeveer 2% van de totale productie kosten bedragen. Voor de biggenproductie zijn de kosten ongeveer 5% en in de vleesvarkenshouderij zijn de gezondheidskosten slechts 1%. Een verminderde gezondheid heeft vaak direct invloed op de benutting van het voer. Voerkosten maken veruit het grootste deel uit van de kosten, tot wel 62% bij een gesloten bedrijfsvoering. Een investering in een goede gezondheid loont dus al snel de moeite. Darmgezondheid is erg belangrijk voor de algehele gezondheid van het varken. Het verbeteren van gezondheid begint met het analyseren van de huidige gezondheidsstatus. Naast het analyseren van ziekteverwekkers door middel van diagnostiek, is inzicht in de technische resultaten van de dieren en het bedrijf belangrijk bij het inzetten van de juiste maatregelen.
Om de grootste kostenpost in de varkenshouderij te verkleinen is het belangrijk om de voerbenutting en de voerefficiëntie te verhogen. Daarom organiseert VarkensNet samen met Boehringer Ingelheim en ForFarmers Hendrix de workshop Wroeten met.. naar een goede darmgezondheid. Centraal staan maatregelen waar u “morgen” mee aan de slag kunt op uw bedrijf.
U kunt deelnemen aan de wroetsessies op maandag 16 september 2013 bij Varkens Innovatiecentrum Sterksel, Vlaamseweg 17, 6029 PK Sterksel.
Meldt u hier direct aan of lees hier meer over programma en kosten
Tekst: Elzo Kannekens