3D tour Zeugenbedrijf Pappot
Tijdens de Regiotaps die afgelopen weken gehouden zijn voor varkenshouders, maakten de bezoekers een virtuele 3D tour door het bedrijf van Bert Pappot in Eibergen. De tour is vanaf nu ook hier te bekijken.
Bert Pappot houdt zo'n 400 zeugen. Hij werkt samen met ForFarmers Hendrix aan de optimalisatie van voeders. Pappot test zeugen- en biggenvoeders die ForFarmers Hendrix ontwikkelt. Doordat Pappot veel test, registreert hij ook veel. Dit heeft hem tal van inzichten gegeven die ertoe geleid hebben dat hij topprestaties levert.
Enkele tips en tricks die Pappot tijdens de regiotaps aanhaalde:
- Introduceer gelten wekelijks in een andere groep, als je werkt met grote groepen dragende zeugen. Verdelen geeft meer rust.
- Leer de gelten in de laatste twee weken van de 8-weekse quarantaineperiode in een oefenstation de voerstations te gebruiken, als je werkt met voerstations.
- Houd de daglengte bij de dragende zeugen voldoende lang. Door de daglengte te verlengen naar 16 uur in de dracht, daalde bij Pappot het percentage najaarsverwerpers.
- Hang een lamp boven het voerstation. Een zeug is een prooidier en heeft daarom de ogen aan de zijkant van het hoofd. In een kleine, afgesloten ruimte, zoals het voerstation, ziet de zeug weinig. Dit bemoeilijkt het vreten.Een lamp boven het station verbetert het zicht en zorgt ervoor dat de zeug beter vreet.
- Weeg, indien mogelijk, zeugen voor- en nadat ze het kraamhok in gaan. Dit leidt tot veel inzichten. "We zien ook wel eens zeugen aankomen in het kraamhok", aldus Pappot.
- Kijk goed naar de voeropname. Dit is het belangrijkst ingrediënt voor een hoge voeropname door de zeugen. "Doordat wij altijd pas vlak voordat de volgende voerbeurt plaatsvindt de voerbakken nalopen, heeft de zeug voldoende tijd gehad om deze leeg te vreten. Door pas dan eventueel bij te sturen op de curve, krijg je een hogere voeropname bij de zeug. Sommige zeugen doen er nu eenmaal wat langer over om de bak leeg te vreten", vertelt Pappot.
- Geeft biggen van gelten een andere kleur oornummer, zodat de vleesvarkenshouder deze apart op kan leggen. Uiteraard is hier goede communicatie met de vleesvarkenshouder voor nodig.