Prestigeprijs voor wegwerponderkruip en automatische hoevenspray
Wegwerponderkruip
Meer dan een rol plastic folie is het eigenlijk niet. "Eenvoudig en tegen lage kosten te realiseren, maar zeer doeltreffend", dat vindt de jury van het Innovatiefonds wel 2.500 euro waard. De onderkruip werd bedacht door Gerwin Groot Wassink uit Beltrum (Gld.). Door een stuk folie over speciaal gemonteerde houdertjes over de hele lengte van de hokafscheiding te monteren, is de hokafscheiding binnen een mum van tijd gereed. Na elke ronde wordt het folie opgeruimd, de onderkruip belemmert de varkenshouder dan niet tijdens het reinigen van de afdeling. Dit is bij een vaste plaat die als onderkruip dient, wel het geval. "Deze werkwijze is vooral gemakkelijk bij een dwarsopstelling van de kraamhokken. Bij een andere opstelling is het wat meer werk, mogelijk kan hier nog over nagedacht worden", vindt jurylid Daan Somers, voormalig bedrijfsleider bij VIC Sterksel.
Automatische hoevenspray
Sinds dragende zeugen in groepen gehuisvest worden, vergen zeugenklauwen extra aandacht. Vanwege kroonrandontsteking bij zijn zeugen ontwikkelde varkenshouder Henri Peters uit Leunen (L.) een automatische hoevenspray. Deze integreerde hij in zijn voerstations. Als het poortje van het separatiestation opengaat, komt er een impuls, waardoor één seconde lang vloeistof gesprayd wordt. De vloeistof wordt op de onderpoten en hoeven van de zeugen gesprayd. Op dit moment werkt de varkenshouder met ontsmettingsmiddel. Hij moet nog uitproberen welk middel het beste werkt. De jury vindt de uitvinding een prestigeprijs waard. "We hopen dat Peters het geld besteedt om data te verzamelen over soort en hoeveelheid middel dat gesprayd moet worden. Ook zal verdere fine-tuning nodig zijn."
Aangepaste kalvertaxi
Twee kokerprofielen bovenop de kooi van een ‘kalvertaxi’ maken het verplaatsen van kalveren nog gemakkelijker. Jan Brummelhuis uit Laren (Gld.) bedacht deze innovatie, waardoor de kooi met een shovel verplaatst kan worden tot ín het hok. Doordat het kokerprofiel bovenop is gelast, kan de kooi over het hok heen getakeld worden. Aan weerszijden van de kooi zijn deuren gemonteerd en op de vloer ligt traanplaat tegen uitglijden. "Het is nu voor één persoon een peulenschilletje om de dieren te verplaatsen en het geeft minder stress voor de dieren", aldus Brummelhuis. De jury beloont deze verbetering van een bestaand product met een aanmoedigingsprijs van 1.000 euro.
Emmerwasrek
Om het reinigen van de biestemmers van de melkrobot te vergemakkelijken, ontwierp Robbert Haijtink uit Laren (Gld.) een emmerwasrek. Dit rek bestaat uit sproeiers die de emmers automatisch reinigen als deze erop hangen. "We juichen het hygiëne-denken in de melkveehouderij toe en vinden het een eenvoudige, slimme toepassing", aldus jurylid Robert Bodde, chef redactie bij Boerderij. Voor de verdere optimalisatie van het wasrek, reikt de jury de aanmoedigingsprijs van 1.000 euro uit.
Bekijk alle innovaties.
Bekijk hier alle innovaties.