Gezondheid: kosten of investering?
De uitgaven aan diergezondheid op zeugenbedrijven namen tussen 2005 tot 2012 toe van €67 tot €74 per zeug (inclusief biggen). Duidelijk is dat het succesvolle terugdringen van het gebruik van antibiotica tussen 2009 en 2012 heeft geleid tot maar liefst 53 procent lagere antibioticakosten.
Tegelijkertijd stegen de investeringen in vaccinaties in deze periode. Een trend die is ingezet in 2008, na de introductie van de Circo-vaccins op de Nederlandse markt. Kortom: de kosten voor de korte termijn antibiotica-oplossing zijn voor een groot deel vervangen door investeringen in vaccinaties.
Resultaten verbeterd
Ook op vleesvarkensbedrijven is het gebruik van antibiotica gedaald. Tegelijkertijd verbeterden de technische resultaten op vleesvarkensbedrijven. Volgens het LEI is de dagelijkse groei van de vleesvarkens in de periode 2007-2012 gestegen met 20 gram, is de voederconversie met 0,19 gedaald en is het percentage mager vlees verbeterd met 1,9 procentpunt.
Preventieve werking
Volgens dierenarts Nico Wertenbroek (Boehringer Ingelheim) heeft dit te maken met de preventieve werking van de op het zeugenbedrijf aan biggen toegediende vaccinaties. “Je wilt met vaccineren toekomstige problemen voorkomen en de potentie van het varken beter benutten. Dat is dus een investering. Vaccinatie van de biggen bij de vermeerderaar levert rendement op bij de vleesvarkenshouder. De veldinfecties voor Circo en Mycoplasma, de twee ziektes waartegen biggen sinds 2008 het meest worden gevaccineerd, vinden in Nederland ook bijna altijd pas plaats in de vleesvarkensstal. Ik verwacht dat het aantal vaccinaties bij vleesvarkens ook gaat toenemen. De PIA-vaccinatie wordt al steeds populairder.”
Tekst: Sander Bouwman