PRRS herkennen en voorkomen
Het zeer besmettelijke virus wordt vooral verspreid via dragerdieren, varkens die in contact zijn geweest met besmette dieren of varkens die de infectie doorgemaakt hebben maar het virus nog bij zich dragen. Daarnaast kan de infectie ook overgedragen worden via besmette voorwerpen zoals veewagens, sperma, de mens, stekende insecten, injectienaalden, bedrijfsmaterialen en – aangezien het virus lange tijd in de omgeving kan overleven – zelfs via de lucht. Goed om te weten dat u dus zelf al een flink aantal maatregelen kunt treffen om het binnenkomen (externe biosecurity) en de verspreiding van dit (en andere) virus(sen) te voorkomen door onder andere hygiënisch te werken en door dier- en leeftijdsgroepen te scheiden (interne biosecurity). Meer biosecurity maatregelen en tips leest u hier!
PRRS symptomen bij zeugen
PRRS leidt tot allerlei vruchtbaarheidsproblemen bij zeugen. Dit uit zich bijvoorbeeld in:
- het verwerpen van biggen in de eindfase van de dracht
- vroeggeboortes
- slappe, zwakke biggen
- meer doodgeboren biggen
- meer biggenuitval
- verhoogde gevoeligheid voor andere (infectie)ziekten Zoals bij het laatste punt genoemd veroorzaakt PRRS doorgaans nog grotere schade wanneer er tegelijkertijd ook andere infectieziekten aanwezig zijn, zoals de veelvoorkomende M. Hyo-infectie.
PRRS symptomen bij biggen
Het virus veroorzaakt bij biggen luchtwegaandoeningen. Ook voor deze jonge dieren geldt dat PRRS voor nog grotere schade zorgt wanneer er tegelijkertijd andere infectieziekten aanwezig zijn. De schade vertaalt zich vooral in technisch slechtere resultaten, zoals:
- hogere voerconversie
- groeivertraging
- meer uitval
- meer medicijngebruik
Andere oorzaken uitsluiten
Aangezien (ook) andere oorzaken aan de hierboven beschreven verschijnselen ten grondslag kunnen liggen, is het belangrijk om ook naar andere oorzaken te kijken – zoals bijvoorbeeld voeding (voer-schema/voersamenstelling/voerovergang), drinkwaterkwaliteit, melkgebrek door MMA of PHS, huisvesting/stalklimaat en andere infectieziekten zoals het parvo-, circo-, influenza en entero-virus. Uw dierenarts kan u helpen om met behulp van diagnostisch onderzoek de juiste diagnose te stellen.
Een stapje voorblijven
ResPig is een uniek hulpmiddel voor varkenshouders om inzicht te krijgen in de diergezondheid. Een belangrijk onderdeel van een abonnement op ResPig is het uitgebreide bloed- en speekselonderzoek dat twee keer per jaar wordt uitgevoerd op inkomende gelten, zeugen en biggen in een aantal leeftijdsgroepen. ResPig kan infecties en de verspreiding hiervan niet voorkomen, maar kan wel helpen deze op te sporen. Bovendien voorziet PesPig u en uw dierenarts van essentiële informatie die u helpt om maatregelen te nemen om erger te voorkomen. Meer weten over dit slimme hulpmiddel? Download gratis de ResPigWijzer.
In de volgende nieuwsartikelen besteden wij onder andere aandacht aan de gevolgen van luchtwegaandoeningen. Wilt u er zeker van zijn dat u als eerste op de hoogte bent van het nieuws over diergezondheid en welzijn? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health