Effect PRRS-vaccinatie op ongeboren biggen
“Honderd procent bescherming tegen PRRS tijdens de dracht door alleen te vaccineren, werkt niet op alle bedrijven”, helpt dierenarts Toine Cruijsen van MSD Animal Health ons meteen uit de droom. “Ik merk in de praktijk af en toe frustratie en onbegrip bij varkenshouders, omdat zij ervan uit gaan dat gevaccineerde zeugen geen PRRS meer kunnen krijgen. Helaas is dat niet altijd het geval. Het vaccin stelt de zeug in staat om het virus sneller ‘op te ruimen’, zodra zij ermee in aanraking komt. De kans op PRRS-problemen – zoals verwerpen en slappe en dode biggen – is hierdoor aanzienlijk kleiner”, aldus Cruijsen. “Maar ook al is de kans kleiner, de kans dat het virus de biggen via de placenta bereikt, is er nog steeds. Ik zeg daarom ook altijd: het allerbelangrijkste is dat je de insleep van een PRRS besmetting in de stal van dragende zeugen en in de kraamstal voorkomt.”
Monitoren en tijdig ingrijpen
Cruijsen benadrukt het belang van monitoren. “Je moet weten in welke diergroepen er PRRS circuleert op je bedrijf. Op die manier kun je de juiste maatregelen treffen en erger voorkomen. Dat geldt in het bijzonder voor PRRS, omdat dit virus gemakkelijk bij een bepaalde leeftijdsgroep blijft hangen. Ik weet uit ervaring dat PRRS op veel bedrijven bij gespeende biggen circuleert. Dit is een diergroep die je dus altijd erg goed in de gaten moet houden. Aangezien het virus zich zelfs via de lucht kan verspreiden, is het van groot belang om de verschillende diergroepen te scheiden zodat de viruscirculatie op het bedrijf wordt doorbroken. Daarom zijn goede biosecuritymaatregelen essentieel.
“PRRS is een complexe virusziekte, mede doordat er verschillende stammen van rondcirculeren. Maar aangezien nagenoeg iedere varkenshouder met PRRS te maken kan krijgen, is het ontzettend belangrijk dat varkenshouders goed zijn voorbereid op dit virus”, aldus Cruijsen. “Hoe meer kennis; des te meer grip. Om die reden hebben wij een pakkend animatiefilmpje in ‘Jip-en-Janneke-taal’ gemaakt”, vertelt de Cruijsen. “Daarin wordt op heel duidelijke wijze uitgelegd hoe een PRRS-virus zich ontwikkelt en hoe het virus zich in het lichaam vermenigvuldigt en verspreidt. Het is een kort, maar zeer verhelderend filmpje.”
Bij (verdiepings)vragen staan Toine Cruijsen en zijn collega’s van het varkens expertteam van MSD Animal Health u graag te woord!
In de volgende nieuwsartikelen besteden wij onder andere aandacht aan effectief vaccineren. Wilt u er zeker van zijn dat u als eerste op de hoogte bent van het nieuws over diergezondheid en welzijn? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health