Varkens in Vragender groeien beter door
Deze opvallende toepassing in de varkenshouderij kreeg de publieksprijs van de Herman Wijffels Innovatieprijs voor de meest innovatieve oplossing. Mede bedacht door Monique van de Wolfshaar-Van Asten en ontwikkeld samen met voermachinefabrikant Weda Holland en voerproducent ForFarmers. Deze partners zetten het fermentatieconcept gezamenlijk in de markt onder de noemer "Ferment+".
'Yakult voor varkens'
"Yakult voor varkens", zegt Erwin van de Wolfshaar (31) die het ingrediënt op zijn nieuwe biggenbedrijf in Vragender toevoegt aan het voer. Het toevoegen van melkzuurbacteriën heeft louter voordelen, zegt ook zijn echtgenote Monique (33) die samen met twee broers varkensbedrijven heeft in Brabant, Limburg en het voormalige Oost-Duitsland. "De darmgezondheid van de varkens is goed en die factor bepaalt de weerstand van de dieren."
Mengsel
Op het pas in gebruik genomen bedrijf van Van de Wolfshaar worden de melkzuurbacteriën in de automatische voerinstallatie toegevoegd aan het mengsel van vermalen aardappelschillen, bierborstel en wei (een overblijfsel van de kaasproductie). Het papje belandt via een leidingsysteem in de voertroggen.
Bekijk hier ook de fotoreportage van de open dag van de nieuwe speenbiggenstal bij Van de Wolfshaar.
Bron: De Gelderlander