Waardevolle dialoog over kwaliteitsbig
“Diergezondheid is ons dagelijks werk. Vandaar dat wij geen moment hebben getwijfeld toen VarkensNet ons benaderde om mee te werken aan deze ‘wroeten met’-sessie”, vertelt Jan van Acht, accountmanager bij MSD Animal Health. Dat het onderwerp kwaliteitsbig volle zalen trekt, verbaast Van Acht niet. “Het is een actueel onderwerp. Iedereen wil weten hoe hij tot kwaliteitsbiggen komt voor export of voor zijn afnemer. Dat neemt niet weg dat we erg blij waren met zo’n goede opkomst. Het heeft ons verschillende – soms nieuwe – inzichten opgeleverd.”
Onderzoek nut of noodzaak?
Varkenshouders werd gevraagd om een vragenlijst in te vullen en de antwoorden hiervan onderling te bespreken. Eén van de vragen ging over het doen van onderzoek naar de gezondheidsstatus van het bedrijf. Uit de antwoorden bleek dat slechts iets meer dan de helft regelmatig onderzoek laat verrichten. “Er zijn nog best veel varkenshouders die geen noodzaak zien om onderzoek te doen op het moment dat daar geen directe aanleiding voor is. Zonde”, oordeelt Van Acht. “Voor veel bedrijven zie ik daar echt nog kansen liggen. Onderzoek hoeft niet perse kostbaar te zijn. Alleen bloed- en speekselonderzoek kunnen al veel en belangrijke informatie opleveren. Dat brengt slechts een relatief kleine investering met zich mee. Je weet eerder wat er speelt op je bedrijf en kunt daar tijdig op in spelen. Je kunt veel preventiever te werk gaan dan wanneer je pas in actie komt wanneer de problemen al volop gaande zijn. Wanneer je dit minimaal twee keer per jaar laat doen, krijg je bovendien waardevolle inzichten in het verloop van ziektes en infecties op het bedrijf. Het diagnostisch- én monitoringssysteem ResPig is hiervoor een heel geschikte en doeltreffende methode.”
Ook werd er gesproken over de rol van de varkenshouder bij het doen van onderzoek. “Wanneer de ingestuurde monsters vergezeld zijn van een goede anamnese, heeft dat een grote meerwaarde”, legt Van Acht uit. “Niemand kent zijn dieren beter dan de boer. Het is dus belangrijk dat de varkenshouder samen met zijn dierenarts zijn bevindingen bespreekt, zodat de dierenarts alle klinische bevindingen kan meesturen.”
Vertalen van onderzoeksuitslagen
Voor Van Acht werd het tijdens de wroetensessie duidelijk dat er behoefte bestaat aan meer uitleg en advies als het gaat om de interpretering van onderzoeksuitslagen. “Ik heb meerdere malen opgevangen dat varkenshouders soms moeite hebben met het vertalen van de onderzoeksuitslagen naar de praktijk. In ResPig gaan we dit doen door middel van een gezondheidsscore. Dit geeft in één oogopslag het risiconiveau per ziekte weer.” Tot slot geeft de bevlogen accountmanager aan dat iedereen die meer over dit onderwerp wil weten, contact met hem kan opnemen.
Gratis vaccinatiechecklist en kennisdocument
Wat is het juiste moment om een big te vaccineren, rekening houdend met immuuncompetentie, maternale afweer en stress? U leest het in de gratis Vaccinatiechecklist biggen. Ook in het Kennisdocument Biggenopfok vindt u veel nuttige tips & tricks over effectief vaccineren.
In de volgende nieuwsartikelen besteden wij onder andere aandacht aan PRRS. Wilt u er zeker van zijn dat u als eerste op de hoogte bent van het nieuws over diergezondheid en welzijn? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Tekst: MSD Animal Health