De fiscale jungle rond de 'Ruimte voor Ruimte-regeling'
Ruimte voor Ruimte-regeling
Voor intensieve veehouderijen is het mogelijk om gebruik te maken van de provinciale Ruimte voor Ruimte-regeling. Kortgezegd betekent dit voor bijvoorbeeld de provincie Noord-Brabant dat voor een bepaald m² die aan intensieve veehouderij wordt gesloopt, een bouwrecht voor een woning kan worden verkregen waarmee in ieder geval de sloop kan worden gefinancierd. Een belangrijke voorwaarde hierbij is dat er voldoende milieuwinst wordt behaald.
Verschuldigde belasting
Bij gebruik van de Ruimte voor Ruimte-regeling is het de vraag in welke hoedanigheid u de regeling toepast en welke bijbehorende kwalificatie de opbrengst krijgt. Bij elke kwalificatie krijgt u te maken met andere fiscale gevolgen. Wij hebben een aantal verschillende opties voor u opgesomd.
Winst uit onderneming of nagekomen bedrijfsbaten
Bij het nemen van de beslissing of u wel of geen gebruik maakt van de Ruimte voor Ruimte-regeling is de belastingheffing een belangrijke component. U wilt uiteraard niet dat de Belastingdienst achteraf met belastingaanslagen komt waarmee u uw spaarpot voor de oudedagsvoorziening ziet krimpen. Er zijn een aantal te onderscheiden situaties waarbij de opbrengsten belast worden. De meest voorkomende situatie is dat de opbrengsten worden aangemerkt als winst uit onderneming.
Indien de onderneming waarin u gebruik maakt van de Ruimte voor Ruimte-regeling ten tijde van de sloop van de stallen nog bestaat, zal de opbrengst belast worden als winst uit onderneming. In bepaalde situaties is het mogelijk dat de opbrengsten ook jaren na de staking van de onderneming als nagekomen bedrijfsbaten worden gekwalificeerd. Deze situatie is van toepassing als de Ruimte voor Ruimte-regeling al van kracht was ten tijde van de staking van de onderneming. De opbrengsten die u ontvangt bij de verkoop van de bouwrechten zijn dan causaal verbonden aan de sloop van uw stallen en de staking van de onderneming.
Heeft u vragen over de Ruimte voor Ruimte-regeling? Dan kunt u vrijblijvend contact met mij opnemen via telefoonnummer 0413-336524 of vul het contactformulier in.
Resultaat uit overige werkzaamheden
De tweede situatie waarin de opbrengsten belast worden, is van toepassing als de Ruimte voor Ruimte-regeling pas geruime tijd na de staking van kracht is geworden. De staking van uw onderneming heeft dan geen direct verband met de Ruimte voor Ruimte-regeling. De opbrengsten zullen in dat geval worden belast als resultaat uit werkzaamheden indien uw werkzaamheden het normale vermogensbeheer te boven gaan. Dit kan in de praktijk sneller aan de orde zijn dan u verwacht. Het aanvragen van een wijziging van het bestemmingsplan of het inschakelen van adviseurs om de wijziging voor u te realiseren, kan al effect hebben als er sprake is van meer dan normaal vermogensbeheer.
Box 3
De laatst mogelijke kwalificatie is dat de opbrengsten onbelast kunnen worden genoten en dat u enkel belasting betaalt over de waarde van uw vermogen in box 3. Deze optie is alleen van toepassing indien de toepassing van de Ruimte voor Ruimte-regeling geen verband houdt met de staking van uw onderneming en u niet meer dan normaal vermogensbeheer heeft gedaan. Een vaste regel voor deze situatie is echter niet te geven. Uit uitspraken van verschillende rechtbanken en gerechtshoven blijkt dat het zeer specifiek en subjectief is hoe werkzaamheden worden gekwalificeerd. Voorzichtigheid is derhalve geboden.
Sloopkosten
Naast de vraag hoe de opbrengsten worden belast, bestaat er tevens een discussie over de vraag of sloopkosten aftrekbaar zijn van de belaste opbrengsten of dat u de sloopkosten ten laste moet brengen van de winst die onder de landbouwvrijstelling valt. Bij de toerekening van de sloopkosten aan de vrijgestelde winst geven de sloopkosten u geen vermindering van de belaste winst. Ook voor de toerekening van de sloopkosten is het van belang dat er wordt beoordeeld of er sprake is van een causaal verband. Indien de belaste opbrengsten direct verband houden met de sloopwerkzaamheden, moet u deze in beginsel aan elkaar toerekenen.
Echter, door de sloop van de stallen kan het gebeuren dat de waarde van het agrarische bouwblok stijgt. De uitbreiding van de tuin is wellicht meer waard dan een agrarisch bouwblok met een sterk verouderde stal. Het is de vraag in hoeverre de sloopkosten toegerekend kunnen worden aan de verkregen bouwkavels en in hoeverre rekening gehouden moet worden met de waardestijging van de grond.
Conclusie
De fiscale gevolgen zijn sterk afhankelijk van de feiten. Het is daarom aan te bevelen om vooraf een belastingadviseur in te schakelen en eventueel in overleg te treden met de Belastingdienst. U kunt dan vooraf duidelijkheid krijgen over hoeveel belasting u verschuldigd bent over de te realiseren opbrengsten en antwoord krijgen op de vraag of sloopkosten toegerekend moeten worden aan de verkregen bouwkavels of aan de waardestijging van de grond. Daarnaast kan u keuze ook nog additionele gevolgen hebben voor bepaalde toeslagen die afhankelijk zijn van de hoogte van uw inkomen.
Bent u voornemens om gebruik te maken van de Ruimte voor Ruimte-regeling? Overleg met Bart van Kessel, via telefoonnummer 0413-336524 of vul het contactformulier in, over de gevolgen en leg hem de vraag voor hoeveel belasting u verschuldigd bent over de opbrengsten en wat eventueel de gevolgen zijn voor toeslagen waarop u aanspraak kunt maken.