Nieuwe IDAL nog eenvoudiger en efficiënter in gebruik
Accountmanager Jos Broere is één van de buitendienstmedewerkers van MSD Animal Health die al jarenlang de gratis IDAL-demonstraties verzorgt. IDAL staat voor IntraDermal Application of Liquids, oftewel intradermaal (in de huid) vaccineren. Broere kan zich het ontstaan nog goed herinneren. “Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe, vaak innovatieve manieren om een bijdrage te leveren aan diergezondheid en dierenwelzijn. Wij wilden een injectiemethode ontwikkelen die een forse stap vooruit zou zijn. Daar is de IDAL ruim tien jaar geleden uit voort gekomen.”
Goede uitleg: minder fouten
Zoals elk nieuw product, had ook de IDAL met kinderziektes te maken. “De eerste prototypes hadden regelmatig storingen. Soms van technische aard, maar soms ook als gevolg van verkeerd gebruik. Dat laatste hebben we opgelost door uitgebreide IDAL-demonstraties te geven. Deze vinden bij de veehouder thuis plaats, zodat ze de IDAL meteen op hun eigen dieren kunnen uitproberen. Dat werkt enorm goed”, aldus Broere. “Storingen van technische aard komen ook steeds minder voor, omdat de IDAL technisch gezien ook is doorontwikkeld. Het uiterlijk is ook veranderd. De huidige generatie IDAL’s is aanzienlijk lichter en ligt daardoor veel prettiger in de hand.”
Slimme waterpas
Wanneer de IDAL schuin gehouden wordt tijdens het vaccineren, bestaat de kans dat er lucht wordt aangezogen. Zo’n shot bevat in dat geval te weinig vaccin, waardoor de IDAL deze shots wegspuit. De IDAL zuigt opnieuw aan totdat er een goede dosis gereed staat. Maar dit gaat natuurlijk wel ten koste van vaccinvloeistof. Dat probleem kent de nieuwe generatie niet meer. “Er is een soort waterpas ingebouwd die ervoor zorgt dat het vaccin alleen kan worden aangezogen als de IDAL in de juiste hoek is geplaatst.”
Interactieve IDAL-app
De IDAL is met zijn tijd meegegaan en heeft inmiddels een eigen app, die de gebruiker van allerlei informatie voorziet. “Je kunt er ontzettend veel mee bijhouden, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. De IDAL is door middel van bluetooth verbonden met de telefoon of tablet waarop de app is geïnstalleerd. Alle informatie wordt automatisch doorgegeven. Je kunt hierbij denken aan het aantal vaccinaties dat die dag is gegeven, hoeveel flesjes er zijn gebruikt, hoeveel dieren er per stal zijn geënt, hoeveel doseringen er nog kunnen worden gegeven voordat het apparaat voor service moet worden aangemeld, enzovoort. Bovendien is de IDAL nu voorzien van een digitaal display, dat veel meer mogelijkheden kent.”
Gratis demo + 3 maanden op proef
Meer weten over naaldloos vaccineren? Jos Broere of één van zijn collega’s komt graag bij u langs om de IDAL te demonstreren. U kunt de IDAL dan op uw gemak in uw eigen stal, op uw eigen varkens uitproberen. Na de demonstratie mag u de IDAL maar liefst 3 maanden op proef uitproberen.
In de volgende nieuwsartikelen besteden wij onder andere aandacht aan het Circovirus. Wilt u er zeker van zijn dat u als eerste op de hoogte bent van het nieuws over diergezondheid en welzijn? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsbrief.
Tekst: MSD Animal Health