Combinatievaccins: altijd op zoek naar juiste balans tussen effectiviteit en veiligheid
“Het verbeteren van dierenwelzijn is de belangrijkste drijfveer van MSD Animal Health”, aldus Ruud Segers, hoofd Research & Development. “Met combinatievaccins kun je het aantal vaccinatiemomenten terugdringen, wat minder stress en dus een beter dierenwelzijn oplevert. Combinatievaccins betekenen ook minder werk voor de varkenshouder en dat is natuurlijk een mooi bijkomend voordeel.”
Elk (combinatie)vaccin een ontdekkingstocht
Dat het samenstellen van een combinatievaccin niet zo eenvoudig is als het samenvoegen van een aantal bestaande vaccins, wordt al snel duidelijk als de bevlogen researcher aan het woord is. “Antigenen kunnen elkaar versterken of juist verzwakken. Terwijl er ook antigenen zijn die helemaal niet op elkaar reageren”, legt Segers uit. “Dat is elke keer weer een nieuwe ontdekkingstocht. Daar komt nog eens bij dat je de juiste verhoudingen moet vinden. De wijze waarop het vaccin wordt toegediend speelt daarbij ook een belangrijke rol. Intramusculaire vaccins hebben doorgaans een toedieningsvolume van 2 milliliter. Voor vaccins die speciaal voor de IDAL zijn ontwikkeld, is dat slechts 0,2 milliliter, simpelweg omdat er niet meer in de huid past. Een vaccin dat door middel van de IDAL via de huid wordt toegediend, moet dus een veel hogere concentratie antigeen bevatten dan een vaccin dat door middel van een gewone naald in de spier wordt toegediend. Er gaat heel wat onderzoek aan vooraf voordat wij exact de juiste balans hebben gevonden tussen effectiviteit en veiligheid.”
Entreacties: nuttige graadmeter
Hoewel we entreacties (moe, huilerig, hangerig) bij kinderen heel normaal vinden, krijgen medewerkers van MSD Animal Health regelmatig de vraag of je entreacties bij varkens kunt voorkomen. Segers legt uit waarom entreacties ontstaan en dat ze ook een functie hebben. “Wanneer je een entstof in de huid inbrengt, ontstaat een steriele ontstekingsreactie. Dat is een teken dat het immuunsysteem geactiveerd wordt en het vaccin de gewenst uitwerking heeft. Persoonlijk ben ik een groot voorstander van intradermaal vaccineren, oftewel vaccineren via de huid. Dit gaat heel snel en eenvoudig met de IDAL. Een spier is geëvolueerd om voort te bewegen en heeft maar een zeer beperkte rol als het gaat om het immuunsysteem. Dat terwijl de huid juist een grote rol speelt in het afweersysteem. Een belangrijk functie van de huid is immers om infecties en bacteriën buiten de deur te houden. Juist daar kun je het immuunsysteem dus goed prikkelen.” Tot slot geeft Segers nog een paar tips om entreacties te reduceren. “Laat het vaccin op lichaamstemperatuur komen voordat je het toedient en neem gebruiksaanwijzing waarin bijvoorbeeld advies wordt gegeven over de wijze van toediening en het gebruik van de juiste naald goed in acht. En het aantal entreacties kun je natuurlijk terugdringen door gebruik te maken van combinatievaccins.”
Gratis nieuwsbrief
Wilt u er zeker van zijn dat u als eerste op de hoogte bent van het nieuws over diergezondheid en welzijn? Meldt u zich dan aan voor de gratis MSD Animal Health nieuwsbrief.
Tekst: MSD Animal Health