Voerinnovatie bestrijdt Salmonella bij vleesvarkens
“We kunnen zonder antibiotica onder andere gramnegatieve bacteriën – zoals E. coli en Salmonella – doen verminderen, wat leidt tot een betere voerconversie en groei”, aldus Michiel Stoutjesdijk van Selko. Hij vervolgt: “Selko heeft veel kennis over toevoegingen aan water, ForFarmers is deskundig op het gebied van voer. Dat is een goede combinatie waar beide partijen voordeel van hebben”.
Nieuwe toepassingen
Intussen werken beide partners aan nieuwe toepassingen. Die bevinden zich nu nog in de laboratoriumfase, maar komen op termijn beschikbaar voor de markt. “Het is veel meer dan alleen zuren toevoegen. Het komt erop neer dat we de immuniteit van de dieren verhogen”, vertelt Patricia Beckers, manager nutritie en innovatie bij ForFarmers. “Daardoor worden de varkens beter bestand tegen ziekteverwekkers in de darmen. Nu voegen varkenshouders lange tijd over meerdere rondes middelen aan het drinkwater toe om de OD-waarde (de hoeveelheid antistoffen in bloedserum) te verlagen. Met de nieuwe toepassingen verwachten we sneller resultaat te kunnen boeken.” De eerste praktijkproeven staan voor dit jaar gepland.
Tekst: ForFarmers