Databank geeft inzicht in varkenssector
Dierenarts Bert Cornelis hoeft niet lang na te denken over de vraag waarin ResPig zich onderscheidt. “Binnen ResPig wordt naar zoveel meer gekeken dan alleen naar de bevindingen van het bloed- en speekselonderzoek. Natuurlijk zijn de uitslagen van deze onderzoeken heel belangrijk en kunnen die je al in de juiste richting wijzen, maar het is niet verstandig om blind te varen op enkel en alleen die uitslagen. Elk bedrijf heeft zijn eigen werkwijze en risicofactoren. Als uit onderzoek blijkt dat je te maken hebt met PRRS, kun je wel denken dat de oplossing ligt in vaccineren, maar wellicht ligt de oorzaak bijvoorbeeld in het niet scheiden van leeftijdsgroepen. Je kunt dan vaccineren tot je een ons weegt, maar het zal niet leiden tot het gewenste effect.”
Even stilstaan, terugblikken en vooruitkijken
Een vragenlijst maakt deel uit van een abonnement op ResPig. Volgens Cornelis van grote meerwaarde om deze ook daadwerkelijk in te vullen. “Ik weet dat dit uit tijdnood wel eens wordt overgeslagen, maar dat is echt zonde. Vaak komt er uit die ingevulde lijsten allerlei interessante informatie naar voren, ook voor mij als dierenarts en adviseur. Bovendien is het heel gezond om met enige regelmaat even goed bij je bedrijf en gang van zaken stil te staan. In combinatie met de bloeduitslagen ontstaat een compleet beeld. Het mooie is dat je – met de actuele stand van zaken voor ogen – kunt terugkijken. Wat is er het afgelopen half jaar verbeterd en waar zou je extra aandacht aan moeten besteden? En ook niet onbelangrijk: hebben maatregelen die je eerder hebt genomen en investeringen die je hebt gedaan, geleid tot het gewenste resultaat?”
Cornelis kent ResPig door en door, mede doordat hij in 2008 – naast zijn werk als dierenarts - enige tijd aan de ResPig-databank heeft gewerkt. “Al die bloeduitslagen samen leveren natuurlijk een schat aan informatie op. Als je daarin duikt, ontdek je al snel allerlei verbanden en relaties, zoals bijvoorbeeld ziektes die in de ene regio meer voorkomen dan in een andere. Dat soort informatie is vanzelfsprekend voor de hele sector interessant. De informatie uit ResPig levert soms zelfs geheel nieuwe inzichten op.” Als concreet voorbeeld noemt Cornelis de relatie tussen APP en schade aan het borstvlies. “Jarenlang ging men ervan uit dat APP hiervan de oorzaak was, maar de informatie uit ResPig toonde aan dat PRRS hiervan een veel grotere veroorzaker is.”
Nieuwsgierig naar ResPig en wat het voor u kan betekenen? Download hier de ResPigwijzer
Gratis nieuwsbrief
Wilt u er zeker van zijn dat u als eerste op de hoogte bent van het nieuws over diergezondheid en welzijn? Meldt u zich dan aan voor de gratis MSD Animal Health nieuwsbrief.
Tekst: MSD Animal Health