Total Feed Efficiency (TFE): over de gehele productiecyclus van varkensvlees
Lekkages kunnen zich voordoen door het gehele productieproces, van de geboorte van de gelten tot het slachten van de vleesvarkens. Het verbeteren van de TFE op bedrijfsniveau vraagt daarom om een juiste beoordeling, identificering, meting en controle van alle aspecten van de in- en output.
Gelten
De gelten vormen de start van de productiecyclus. Ze ontwikkelen zich snel en goed wanneer ze op de juiste wijze gevoerd worden. Een goede opfok zal een positief effect hebben op het aantal genummerde gelten en tevens op het aantal gelten dat productief wordt. Daarnaast is de input van voer lager wanneer de opfok goed verloopt.
Het juiste moment van introductie van de gelten in de zeugenstapel verlaagt het aantal dagen dat ze wel voer verbruiken maar niet in productie zijn en dat is weer gunstig voor de TFE.
Daarnaast wordt door optimaal inseminatiemanagement het aantal verliesdagen verminderd en het risico dat de gelten niet hun optimale productie bereiken, verkleind.
Zeugen
De productiecyclus van de zeugen vormt de motor voor de productie van goede gelten voor vervanging of voor vlees. Door een goed opfokprogramma komen de gelten in de zeugenstapel als robuuste, ‘easy to manage’ en vruchtbare zeugen. Dit heeft een positieve invloed op de langleefbaarheid (levensduur). De zeugen blijven langer in productie, waardoor de efficiëntie van de zeugenstapel wordt verhoogd.
Zeugen leveren topprestaties wanneer zij gedurende hun productieve leven in de juiste conditie zijn. Het juiste gewicht, de juiste spekdikte en de algehele conditie, conform de Topigs Norsvin richtlijnen, hebben een direct effect op de prestatie en efficiëntie van de gehele zeugenstapel.
De zeugen van Topigs Norsvin zijn vruchtbaar en laten goed zien wanneer ze in bronst komen. Verliesdagen, door het missen van een bronst, zijn hierdoor minimaal. Het gebruiken van de juiste voercurves en -samenstelling tijdens de dracht maakt dat er grote tomen, van goede kwaliteit, worden geboren. Dit heeft een positief effect op de voerefficiëntie gedurende de drachtfase.
Het goed voeren en managen van de zeugen zorgt voor een maximaal productief leven. Dit leidt tot een verbetering van de TFE, mede door lagere vervangingspercentages.
Biggen
De focus op bigvitaliteit en grootbrengend vermogen in het fokprogramma resulteert in zware, robuuste biggen. Deze zijn goed in staat de melkproductie van de zeug te stimuleren. Uiteindelijk zijn de biggen zwaarder en sterker bij het spenen en dat geeft ze een goede start voor de rest van hun leven.
Vleesvarkens
Een goede start van de gespeende biggen zorgt voor robuuste en vitale vleesvarkens. Hierdoor bereiken ze sneller het gewenste aflevergewicht en een betere voerefficiëntie. De lage uitval bewijst de robuustheid van de vleesvarkens en zorgt ervoor dat meer vleesvarkens uiteindelijk aan de slachterij kunnen worden afgeleverd. Uitval van vleesvarkens zorgt niet alleen voor minder verkocht vlees maar ook voor een grote inefficiëntie van voerverbruik bij zowel gelten, zeugen, biggen en natuurlijk het vleesvarken zelf.
https://www.youtube.com/watch?v=kn8ixvV6hsI
Tekst: Topigs