‘Vaccineren door drinkwater en brij is handig en effectief’
Anita Adams is account manager varken. Ze houdt zich veel bezig met het opstarten en evalueren van bedrijven die tegen PIA vaccineren. Bij het oraal toedienen van het vaccin is het vanzelfsprekend belangrijk dat de dieren voldoende binnen krijgen. Dus is het zaak dat de biggen of vleesvarkens dan goed gezond zijn en er geen stress is. Dat betekent in ieder geval dat de speendip bij de biggen of de dip na het opleggen van vleesvarkens voorbij moet zijn.
Waarom vaccineren tegen PIA?
“Klinische en subklinische PIA-infecties hebben altijd een nadelig effect op de technische resultaten. Bij achterblijvers is dat duidelijk zichtbaar, maar ook bij de andere dieren zijn die effecten aanwezig. Belangrijkste doelstelling van een PIA-vaccinatie is dan ook het verbeteren van de technische resultaten. Door de dagelijkse groei te verhogen, de EW-conversie te verbeteren en de uitval te verlagen. Zijn de technische resultaten op niveau, dan kan vaccinatie ook een alternatief zijn voor het terugdringen van het aantal dierdagdoseringen tegen Lawsonia.”
Wat zijn de voordelen van vaccineren via drinkwater en brijvoer?
“Deze manier van vaccineren is eenvoudig. Het kost niet veel tijd en de enige benodigde apparatuur is een doseerinstallatie. De varkenshouder maakt een vooroplossing van het vaccin aan en sluit deze tank aan op de dosator. In 15 tot 20 minuten ben je klaar en kan het vaccin haar werk doen. Sneller kun je een koppel varkens niet vaccineren. Via een vergelijkbare manier is ook het toedienen van het vaccin door de brij redelijk eenvoudig. Via oraal vaccineren komt het vaccin direct op de plek waar de infectie zit, in de dunne darm. Daar kan de immuniteitsopbouw meteen beginnen.”
Wat is het voordeel van een levend vaccin?
“Een levend vaccin triggert direct het immuunsysteem en is zodanig verzwakt dat het een varken niet ziek maakt. Zo wordt de locale en cellulaire immuniteit sterk ontwikkeld, daar waar het nodig is tegen deze kiem. De PIA-bacterie is tijdens de productie van het vaccin gevriesdroogd, het verkeert als het ware in een winterslaap. Bij het aanmaken van het vaccin wordt de bacterie weer geactiveerd. In de periode van vier tot zes uur na het aanmaken heeft het vaccin het meeste effect op het activeren van het immuunsysteem. In die periode moeten alle te vaccineren biggen of vleesvarkens het vaccin dan ook binnen hebben gekregen.”
Tekst: Arend Waninge