Vezels maken voer nog gezonder
Vorig jaar heeft ForFarmers een serie speciaalvoeders ontwikkeld. Deze voeders zijn bedoeld voor bedrijven die met specifieke gezondheidsproblemen kampen. Zo zijn er bijvoorbeeld voeders tegen darmaandoeningen veroorzaakt door PIA en Salmonella. De ervaringen op proefbedrijven met de nieuwe speciaalvoeders zijn echter zo positief dat een aantal kenmerken nu ook worden doorgevoerd in het standaard voerpakket.
Optimale voederconversie
Zo is er meer aandacht voor structuur in het voer. “Het is geen nieuws dat dat goed is voor de darmgezondheid maar ook dat het ten koste kan gaan van de voederconversie”, vertelt Patricia Beckers, nutritionist bij ForFarmers. “We zijn nu echter in staat om het hogere vezelniveau zo toe te passen dat de gezondheid van de darmen verbetert en de vertering minimaal hetzelfde blijft. Dat is dus gunstig voor de voederconversie.”
Gerst als grondstof
Een van de belangrijkste aanpassingen in het voer is de bredere inzet van de grondstof Gerst Star. Dit is grove gerst waardoor de vezels minder verkleind worden. Dankzij nieuwe kennis heeft ForFarmers een optimaal niveau kunnen bepalen dat positief werkt in de darmen zonder afbreuk te doen aan de voederconversie. Dat dit in de praktijk ook werkt, is mede te danken aan het unieke productieproces.
Specifieke vezeldeeltjes
Behalve voor gerst, is ook voor de andere grondstoffen de functionaliteit van vezels herzien. De nutritionisten van ForFarmers hebben daartoe het eigen waarderingssysteem van grondstoffen uitgebreid met twee nieuwe nutriënten: MicC en StrucC (spreek uit: mixie en struxie). MicC is een specifiek vezeldeel dat door de darmflora wordt afgebroken (in plaats van door enzymen van het varken). Darmbacteriën zetten die vezeldeeltjes om in vluchtige vetzuren en energie. Omdat bij jonge dieren de darmflora nog kwetsbaar is, mag het voer niet te veel van die specifieke vezeldeeltjes bevatten. Met MicC wordt het optimum bepaald. StrucC zijn vezels die het varken niet kan benutten, maar die wel een rol hebben bij de bescherming van de darmen tegen ziekteverwekkers. “Met deze nutriënten kunnen we dus veel nauwkeuriger de invloed van grondstoffen op de darmgezondheid bepalen”, aldus Beckers.
Aminozuren
Naast het gebruik van vezels zijn meer aanpassingen doorgevoerd. Zo is onder andere het aandeel ruw eiwit geoptimaliseerd evenals de verhoudingen tussen aminozuren. Verder worden er specifieke zuren gebruikt om de maaggezondheid en de vertering te bevorderen. De meeste aanpassingen zijn doorgevoerd in de speciaalvoeders, maar de hiervoor genoemde innovaties zijn ook in het gangbare voerpakket toegepast.
Tekst: ForFarmers