PIA-probleem onder controle met voer
Om technische resultaten inzichtelijk te maken hebben de specialisten van ForFarmers al langer Agroscoop ter beschikking. De afgelopen tijd is achter de schermen hard gewerkt om het programma in een nieuw jasje te stoppen. Daarbij is vooral veel aandacht besteed aan een overzichtelijke presentatie van de cijfers. Eén van de mensen die bij de vernieuwing van Agroscoop betrokken is, is specialist vleesvarkens Marc Kikkert. Vandaag laat hij op het bedrijf van Jeroen Vehof in Ambt Delden de resultaten zien. “We zijn altijd bezig met optimaliseren”, aldus de varkenshouder.
Cockpit
De presentatie in de nieuwe Agroscoop bestaat uit drie niveaus, met een cockpit voor een snelle eerste indruk en grafieken en tabellen die meer de diepte in gaan. De specialist en de ondernemer kunnen de resultaten zo naar wens steeds dieper en gedetailleerder analyseren. “We willen met Agroscoop veel informatie verstrekken, maar de presentatie moet eenvoudig zijn en mag niet te veel tijd kosten”, aldus Marc.
Als de maandelijkse resultaten zijn verwerkt, vindt de klant de volgende dag de resultaten in de mailbox. De cockpit is overzichtelijk en laat in één oogopslag de actuele status van de belangrijkste kengetallen zien. Voor het bedrijf van Vehof staan de virtuele meter voor groei en voederconversie nog goed in het groen. Het volgende blad bevat diverse grafieken die nog meer detailinformatie geven over de resultaten. Marc Kikkert stelt deze grafieken samen op basis van de wensen van de klant.
Vehof is onder andere geïnteresseerd in het voortschrijdend jaargemiddelde en historische vergelijkingen. Maar hij laat zijn resultaten ook vergelijken met die van soortgelijke bedrijven. Kikkert: “We leggen vooral nadruk op de benchmark, zodat varkenshouders zien waar ze staan ten opzichte van vergelijkbare bedrijven.”
Problemen met PIA
Bladerend door de resultaten krijgt Vehof snel een indruk van de situatie op zijn bedrijf. Het ziet er goed uit, maar wat opvalt is de grafiek van de uitval: deze laat in 2016 een duidelijke stijging zien. “We hebben vorig jaar problemen gehad met acute PIA”, licht Vehof toe. Dat is ook te zien in de grafiek: de uitval piekt in een maand boven de 3%. Het was snel duidelijk dat PIA het probleem was, onder andere door bloederige mest en doordat te veel varkens plots dood lagen. “Vooral zware varkens”, herinnert de varkenshouder zich. PIA gaf niet alleen schade, het tastte ook het werkplezier aan. “Je gaat toch met schrik de stal in.”
Als eerste is in samenspraak met de dierenarts een PIA-enting uitgevoerd, maar dat gaf te weinig resultaat. Niet elk varken reageert even goed op de enting en daardoor bleven zich toch soms acute gevallen voordoen. Zo daalde weliswaar de EW-conversie maar bleef er wel acute uitval.
Egale koppels
Het toeval wilde dat ForFarmers juist in die periode bezig was met een vernieuwing van het DELTA-voerpakket. Daarbij lag de focus op de darmgezondheid, onder andere door te optimaliseren voor vezels, een lagere eiwitbelasting en innovatiever zuurgebruik. Kikkert daagde Vehof uit het nieuwe voer speciaal tegen PIA en Salmonella uit te proberen. Omdat de problemen met PIA zich vooral bij de zware varkens voordoen, zet hij het voer alleen in de eindfase in, dus vanaf 70 kilo levend gewicht. Het voer geeft de darmen een positieve impuls, waardoor de kans op ziekteverwekkers vermindert. Dat komt ook de technische resultaten ten goede. Kikkert: “Dat is de crux van het nieuwe voer: gezondere darmen met ten minste behoud van de technische resultaten.”
Het nieuwe voer had bijna vanaf de eerste dag resultaat. De varkenshouder is dan ook enthousiast over wat hij ziet in de stal: de uitval is lager, de mest is droog en de varkens zien er gezond uit. “Ze zijn mooi egaal, een koppel kan binnen 100 dagen in één keer weg.” De grafiek uit Agroscoop bevestigt het beeld: na de stijging vorig jaar buigt de lijn sinds het najaar richting een zeer acceptabele 1,2% uitval. In de cockpit blijven de groei en voederconversie in het veilige, groene gebied.
Beter Leven-concept
De komende tijd gaan Vehof en Kikkert verder met het optimaliseren van de resultaten. Vehof wil graag het maximale halen uit het Beter Leven-concept waarvoor hij sinds dit jaar varkens levert. Dat betekent minder varkens in de stallen, maar wel een hogere opbrengstprijs. Om de opbrengst te optimaliseren, maakt Vehof gebruik van Karkasanalyse; een belangrijk hulpmiddel dat ook onderdeel wordt van de vernieuwde Agroscoop. “Er moeten zo veel mogelijk varkens in het concept vallen”, benadrukt de varkenshouder. Met 78% beren in concept zit hij al goed, maar het streven is structureel 80%. Bovendien moeten de andere kengetallen ook scherp blijven. Met de nieuwe Agroscoop heeft Vehof alvast een instrument in handen om snel inzicht te krijgen en waar nodig bij te sturen.
Bedrijfsprofiel
Jeroen Vehof heeft in Ambt Delden (Ov.) een bedrijf met 1.650 vleesvarkens voor het Beter Leven-programma van Vion. Hij voert de varkens volledig mengvoer via een CDI-installatie. Vorig jaar is de eindbeer van de biggen veranderd van een Piëtrain naar een Tybor-G. De varkens hebben sindsdien een gemiddelde groei van 840 gram, voerconversie van 2.43 en vleespercentage van 59,9 procent. Spierdikte ligt op 66,84 mm en spekdikte op 12,75 mm bij een geslacht gewicht van 93,6 kilo.
Tekst: ForFarmers